Instagram 2

četrtek, 19. junij 2008

Rockband

Jokerjevci znajo biti zabavni :).sreda, 18. junij 2008

Delam zastonj!

Priznam, k temu pisanju me je spodbodlo Očkovo pisanje, s katerim se v določeni meri strinjam, ne pa čisto. Za začetek, vedno se bo našlo dovolj norcev, ki bo dajalo svoje fotke zastonj le za to, da bo njihovo ime objavljeno v katerem od časopisov. Ali da bo fotkal eno dekle/band, ki bi rada imela book/promo fotke le zato, da se bo s tem lahko pohvalil. Jebiga, slava je kot droga, vsak bi rad okusil svojih pet minut. Edino, kar te reši, da lahko postavljaš svojo ceno je to, da delaš bolje, kot drugi in je naročnik pripravljen plačati to ceno. Ni druge.
Pojdimo raje v drugo smer, ceno dela. Ali fotke. Imaš fotoaparat, objektive, računalnik in že lahko obdeluješ in prodajaš/daješ svoje fotke. Tukaj pa se stvar ustavi. Kupiš fotoaparat in potrebno opremo, kupiš računalnik, kaj pa programsko opremo? Photoshop, Capture One/Lightroom, ACDSee in še kateri dodatek hitro znesejo do 1500€. Toliko recimo staneta Canonov 70-200 IS ali 16-35 II, za primerjavo. Kaj boš kupil, dober objektiv ali programe? Verjamem, da je odgovor večine jasen, objektiv seveda. Photoshop dobiš na muli, prinesejo torrenti ali pa kar sosedov mulc/prijatelj fotograf. In potem, ko prodajaš svoje storitve, gladko pozabiš na ta strošek. Da o pizdenju nad ukradenimi fotkami niti ne pišem, vedno se najde kdo, ki bi se rad na vsak način zavaroval pred krajo svojega avtorskega dela, medtem ko avtorsko delo drugih niti malo ne spoštuje.
Upam, da bo stvar sedaj še malce jasnejša, ko boste prodajali/dajali svoje fotke za drobiž ali vas bo kdo skušal prepričati, da je digitalna fotografija tako ali tako zastonj. Ni, je še dražja, kot klasična, čeprav jo sedaj razprodajajo na vseh mogočih koncih. Ceno tega pa nosijo tisti, ki bi radi živeli od tega.

četrtek, 12. junij 2008

iPhone2 morda kmalu?

Po zelo skopih novicah in morda celo malce preuranjeno, a vseeno, iPhone2 se zna udejaniti tudi na sončni strani Alp. Kaj več v naslednjih dneh.

četrtek, 05. junij 2008

sreda, 04. junij 2008

The Tide - Izštekani

Gorenjski šarmerji. Če se odpravite na njihovo spletno stran, si lahko njihov živi nastop iz Izštekanih prenesete na svoj računalnik.