Instagram 2

sreda, 20. avgust 2008

5tka odhaja ...

Če koga zanima dobra, stara 5tka, čez 5 mesecev bo dopolnila 3 leta, v tem času je zaklop poskočil dobrih 50.000 krat, naj mi sporoči. Cena bo letom primerna, vsekakor pa ne previsoka.

In ker se vsem kenonašem po glavi nova 5tka, kaj naj rečem? Poglejte priporočeno ceno D700, odštejte do 500€ in dobite ceno nove 5tke. Morda. Morda bo tudi dražja, odvisno od tega, kaj bo ponujala. Še vedno ne bo poceni.

sobota, 16. avgust 2008

Pentax Optio W60 vs. Olympus mju 1030SW 2.

Uh ja, to je potrajalo. Tukaj je še drugi del preizkusa. Žal pod vodo ni šlo, razen namakanja v Zelencih, pravo morje je bilo daleč. Gremo kar k prvemu primeru, Pentax na levi, Olympus na desni:Že iz te male fotke je razvidno, da ima Pentax močnejše barve.


Izrez pokaže malce drugačno sliko, pri Pentaxu je vidna kromatska aberacija, poleg tega so marsikateri deli že skurjeni, medtem ko pri Olympusu ohranjajo detajle.


Ta slika je že izrez (kliknite na njo), pokaže, da Pentax ohranja več detajlov, a ima zaradi tega izrazitejši šum.


Še en 100% izrez (ISO 800), tudi tu se vidi, da Olympus bolj "lika" šum, kot Pentax, poleg tega zna bolje oceniti izravnavo beline.

Vem, samo nekaj izrezov, a vseeno, kaj reči za konec? Pentax ponuja veliko, a je vse skupaj zapakiran v plastično ohišje, poleg tega nima zaščitnega pokrovčka za objektiv. Po drugi strani je Olympus grajen kot tank in preživi marsikaj, ima pa manj možnosti in je z njim potrebno malce več vaje. Končna odločitev je dokaj težka, a rekel bi tako, če nimaš dovolj denarja, Pentax, če rabiš tank, Olympus. Oba delata spodobne fotke, brez težav se da narediti tudi večje povečave.