Instagram 2

četrtek, 30. oktober 2008

Prekmurske ravnice


Ena poročna iz krajev preko Mure. Ob cesti zagledam to polje, vreme ničemur podobno, svati živčni, časa minus 10 minut ... BTW, dobro je, da je priča čimvišja, lahko visoko drži bliskavico.

torek, 28. oktober 2008

Mehčalci

Malce bolj uporabno usmerjen zapis, o razpršilcih svetlobe.


Mehčalci oziroma razpršilci svetlobe spadajo v tisto skupino izdelkov, ki niso dragi, znajo pa pomagati pri kreativnejši osvetlitvi. Micnova ima kar nekaj zanimivih razpršilcev oziroma mehčalcev svetlobe in bil bi čisti greh ne preizkusiti jih...
Na prvi pogled je podoben kozarcu, katerega spodnji del se prilega na glavo bliskavice. Na voljo sta dve enoti, prva ima prozorne stene, druga mlečno bele. Za nameček je tu še pokrov, ki dodatno razprši svetlobo. Njegova ideja je zelo preprosta, svetloba bliskavice se mora razpršiti po celem prostoru in s tem omogočiti enakomernejšo osvetlitev. Svoje delo odlično opravi v prostorih, kjer je strop bele barve, saj se del svetlobe usmeri vanj in se tako razprši po celem prostoru. Za razliko od klasičnega odboja od stropa se zaradi belih sten del svetlobe usmeri tudi naprej in tako osvetli tudi prvi plan. Če belega stropa ni, se na razpršilec nastavi pokrov in se ga uporablja kot klasični odbojnik. Z različnimi nastavki se ga da uporabiti tudi kot dopolnilo umetni svetlobi, temu služi oranžen (že rahlo proti zeleni) pokrov, ki svetlobo rahlo obarva in jo približa umetni svetlobi, predvsem neonk. Uporaben tudi pri fotografiranju zgodaj zjutraj ali v senci. Drug pokrov je srebrne barve, olajša fotografiranje, ko ni stropa, od katerega bi se svetloba odbila. Razpršilec poskrbi za razpršenost svetlobe, srebrn pokrov jo usmeri proti objektu fotografiranja. Zanimivo se je obnesla kombinacija belega odbojnika in srebrnega pokrova, saj se ju da uporabiti tudi za zelo usmerjeno svetlobo.
Še končna ocena. Stvar je zanimiva, predvsem uporabna v prostorih, ki omogočajo odboj svetlobe. Poleg tega dodatno dvigne bliskavico, s tem zmanjša efekt rdečih oči in dodatno spusti sence. Še posebej je zanimiv v kombinaciji z rumenim pokrovom, ker tako zmanjša približa barvno temperaturo svetlobe bliskavice umetni svetlobi. Zaradi velikosti so mi sicer bolj všeč Lumiquestovi odbojniki, so pa zato ti bolj odporni proti poškodbam. Stvar se da dobiti v Cumulusu v Kranju.

nedelja, 26. oktober 2008

Moderne predstavitve

Pokliče Primož in reče, da pridi si pogledat novo interaktivno tablo za predstavitve. Ok, sliši se zanimivo, se vidiva. Med potjo razmišljam, tehnologija gre naprej, a predstavitve praviloma še vedno delamo tako, kot pred 30 leti. Res je, tukaj sta še zvok in video. Slika za sliko, vmes razlaga in to je bolj ali manj vse. Le kaj ima v mislih Primož? Tablo. Čisto preprosto tablo. Na katero lahko projeciraš sliko, obenem lahko po njej pišeš. Tudi z markerjem za table, če si blondinka, bolj preprosto je, če uporabiš posebno pero. Drugače povedano, grafična tabl(ic)a z diagonalo spodobnih 175 cm. Vpeta je v posebno nosilno ogrodje, ki ima na vrhu nastavek za projektor. Zaradi bližine slednjega je priporočljiv tak model, ki zmore projecirati široko sliko, recimo Epsonov EMP-400W. Prvo stvar, ki jo je potrebno narediti po nastavitvi projektorja, je seveda kalibracija, od tu naprej - interaktivno delo. Prav zanimivo je pisati po tako veliki tabli, s priloženim programom lahko pišeš tudi po prosojnicah, tekstu ... Predstavitev je tako veliko bolj interaktivna, vse pisanje in risbe se lahko shrani, natisne na A4 papir, tudi učenje zna biti tako zanimivejše. Zanimivo pri tabli je, da ne rabi nobenega dodatnega napajanja, le USB priključek. Poleg tega je izdelek evropske pameti, Clasus je portugalsko podjetje. Meni je všeč, le še predavati moram začeti :).

četrtek, 23. oktober 2008

Namen bonov?

Gremo včeraj na malico v našo priljubljeno gostilno, pojemo, potegnemo ven bone za plačilo in nas natakarica preseneti, doplačati še pol evra. Ja, res je, že pri vratih smo opazili, da so podražili malico, ampak hej, kaj ni namen bonov, da plačaš nekaj v naprej zaradi koristi obeh, na eni strani gostinec dobi denar v naprej, po drugi tebi ni potrebno vsakič brskati po denarnici za denarjem? Po 10 minutah prepričevanja, da imajo oni prav in da to piše v njihovem statutu (konec koncev smo lahko hvaležni, saj smo plačali 10, dobili pa še dva gratis bona) sem jasno doplačal. In se šel informirat na tržno inšpekcijo. Gospod na drugi strani me je dvakrat vprašal, če je prav razumel, kaj mu razlagam in na koncu rekel, da če nič drugega, bi morali o tem obvestiti svoje stranke že ob nakupu bonov, ker gre drugače za zavajanje strank. V gostilni so omenjali, da njihov statut to omogoča, a ga žal nimajo nikjer vidno obešenega. Res ne vem, če se jim je zaradi 100, morda 200 evrov več zaslužka splačalo to narediti in verjetno razjeziti še marsikaterega drugega gosta, po drugi plati pa tvegati inšpekcijo in si s tem nakopati vsaj 500 evrov kazni. Kakorkoli, drugje, kjer sem jedel na bone, ko se je cena malice spremenila, nihče ni tarnal, da naj doplačam.

sobota, 18. oktober 2008

Izštekana Neisha

Tokratni Izštekani se niso izšli ravno po načrtih. Z vajami so začeli že ob 13 in do 20h, ko sem prišel v Studio 14, so že bolj ali manj zaključevali. Večina udeležencev je bila že rahlo utrujena in komaj čakala na pavzo do začetka oddaje, tako da niti nisem uspel narediti vsega, kar sem hotel. Za uro in pol čakanja pa nisem bil pripravljen. Vseeno, udeležencev je bilo ogromno, cel orkester in seveda Neishina spremljevalna ekipa, kar pomeni preko 40 ljudi! Včasih je prav škoda, da oddaja traja le dobro uro in pol ...

nedelja, 12. oktober 2008

četrtek, 09. oktober 2008

Obožujem sir

Kdo te bo hvalil, če ne sam ;). Moji kolegici je uspelo izdati knjigo z naslovom "Obožujem sir". Večina fotk mojih in ko sem videl končni izdelek, sem imel nasmešek od enega ušesa do drugega. Projekt je bil sicer dolg in naporen, a se je izplačalo. Še to, knjiga bo na policah kmalu, izdala jo je založba Kmečki glas.
torek, 07. oktober 2008

Moj mali avto

(ali nekaj malega o tiskalnikih)

Domači tiskalnik je razkošje. Fotolabi so postali presneto poceni, kvaliteta je dobra, zakaj torej sploh imeti tiskalnik? Razlogov za je malo morje, najpomembnejša sta dva, kvaliteta izpisa je še boljša na spodobnem tiskalniku in drugi, zadeva je pri roki. Izpis je že na ogled v vsej svoji krasoti in pripravljen za v album ali na steno.
Za tiskalnike velja preprosto pravilo, mali tiskalniki - mali problemi, veliki tiskalniki - veliki problemi. O nakupu ne bom razglabljal, edino, kar je potrebno paziti je to, da so kartuše ločene. Namreč tinta je preprosto predraga, da bi jo v metali proč, če recimo zmanjka le ene barve. Tako mimogrede, liter barve za vaš tiskalnik stane od 500 do 1000€. Ni ravno poceni zabava. Pri nakupu tiskalnika ni vprašanje, ali podpišeš pogodbo s hudičem, ker jo namreč v vsakem primeru, vprašanje je, s katerim jo boš podpisal. Eden te bo privabil s cenejšim tiskalnikom in te nato držal za vrat z dražjimi črnili, drug obratno, tretji kar oboje. Tako mimogrede, nakup združljivih kartuš (za male malčke) je praviloma zgrešena investicija, barve nikoli ne bodo prave.
Ampak gremo dalje, v svet velikih. To je pravzaprav tisto pravo za fotografa. A4 lahko natisne skoraj vsak, A3+ ali 48 x 33 cm je čisto druga liga. Seveda so tudi cene druge, vključno s potrošnim materialom. A stvar niti ni tako črnogleda. Srednje formatni tiskalnik je dostopen večini amaterskih fotografov, recimo zadnja HPjeva noviteta Photosmart B8550 bo stala okoli 300€ in ima izpis do velikosti A3+. Sicer tiska le s štirimi barvami, a na račun variabilne pike naredi dober izpis. Naslednji v vrsti je že zmogljivejši Photosmart Pro B8850, oskubljena verzija B9180. Osnova pri obeh enaka, le da ta lahko tiska na tanjši papir, nima zaslona in nekatere možnosti kalibracije. Ampak za zahtevnega amaterja odlična stvar, ima 8 barv, od tega dve sivi in črnobeli izpisi so zakon. Ga ni fotolaba, ki bi se mu približal. B9180 je kot že omenjeno zmogljivejši, seveda tudi dražji. Razlika v ceni med obema je okoli 150€, če želite kaj več, se strošek splača. Od HPja k Epsonu, R1800 in R1900. Glavna prednost je možnost uporabe role, ki jo HP nima. Ampak ... nima pa dodatne sive barve, poleg tega je dokaj drag. Nekako vzporedno z njima po ceni je še Canonova Pixma Pro 9500, ki uporablja kar 10 barv za izpis. Vse to se najde v razredu do 1000€.
Kaj izbrati? Težka ... mene sicer navdušujejo HPjevi in Epsonovi tiskalniki, čeprav tudi Canon ni slab. Epson je mamljiv zaradi uporabe role (papir je namreč kar strošek, v rolah pa dokaj poceni), HP zaradi osnovne cene in kvalitete izpisa. Trenutna izbira je HP Pro B8850, le še poceni dobavitelja potrošnega materiala moram najti :).

In smo pri avtu, oziroma primerjavi stroškov, nikoli končana zgodba.

Na planini

Lansko poletje smo se zjutraj odpravili na planino blizu Tolmina in imeli možnost opazovati sirarja pri delu, enega izmed redkih, ki sir še izdeluje kar na planini.


Najprej je potrebno pomolsti krave in preko preprostega mlekovoda spraviti mleko v sirarno.


Siri prejšnih dni so pripravljeni za slanico.


Pod kotlom je potrebno najprej zakuriti.


Vmes je nekaj časa, da se krave nažene nazaj na pašnike.


Obračanje in pregledovanje sirov v zorilnici.


Sirno zrno, pripravljeno za oblikovanje.


Sirar z bombažnim platnom zajame sirno zrno ...


... ga oblikuje in stisne iz njega čimveč sirotke.


Končni izdelek.