Instagram 2

sreda, 31. december 2008

Razstava Maje Šivec v ZDL

(c) Maja Šivec

Pri nas v Zdravstvenem domu Ljubljana, Metelkova 9, gostimo razstavo odlične fotografinje Maje Šivec, http://www.majasivec.com/. Predstavlja se s kolekcijo fotografij nosečnic in otrok, na ogled bo do konca februarja.
BTW, če koga zanima in bi rad razstavljal, na voljo je 16 okvirjev za fotografije v velikosti 30 x 45 cm. Naslednji, ki bo razstavljal bo Aleksander Onisak s portreti glasbenikov.

torek, 30. december 2008

Odboj po kalifornijsko


Tokrat en čisto kratek preizkus malce drugačne vrste opreme, odbojnika. Zadeva sliši na ime California Sunbounce in čeprav ime namiguje na tople kraje nekje daleč stran, prihaja zadeva iz nam veliko bližje Nemčije. Za razliko od večine ostalih je ta odbojnik kvadratne oblike, ta ki sva ga z Anžetom preizkusila je najmanjši med njimi, meri le 60 x 90 cm.

Sunbounce micro-mini je najmanjši odbojnik iz serije

Sestavljen je dokaj preprosto, dve aluminijasti prečki in nosilna povezava med njima. Slednja služi kot opora za držanje. Poseben dodatek je roka za fleš, ki ga je potrebno dokupiti. Na eni strani je odbojnik bel, na drugi zlato srebrn, na voljo so tudi druge kombinacije. Za poizkušino nekaj slik, več prihodnjič.

Odbojnik kombiniran z bliskavico.

Topla (zlato srebrna stran) in popoldansko sonce

Brez odbojnika.

nedelja, 28. december 2008

24

Uh, kje so ta leta ... ampak ne, tokrat (oziroma še vedno) o Sigmi 24mm. Ja, še vedno ga prodajam, čeprav mi je eden od tistih objektivov, s katerim se zelo dobro razumem. Recimo Legice so bile narejene le s 24tko, pa še kaj bi se našlo. Ampak vseeno gre, prihaja še malce širša zverinica. Skratka, če koga zanima ...

Po maši.

četrtek, 25. december 2008

Legice

Saj ne vem točno, komu so legokocke namenjene, čeprav na škatli piše od 5 do 12 let. Na koncu se izkaže, da je to zabava za celo družino, otroci uživajo ob odpiranju daril in igranju, starejši pa ob sestavljanju.

Za začetek, odpiranje škatle.

Pa gremo sestavljat, no ja, brat navodila. Najmanj zabaven del za otroke.

Kam gre ta delček?

Reševalec in morski pes že čakata

Ja, brez navodil ne gre.

In še zadni popravki.

ponedeljek, 22. december 2008

Usmerjanje svetlobe

Ameriški fotograf David Honl je prišel na preprosto idejo, kako dodatno izkoristiti naše male škatlice za proizvodnjo svetlobe. Tokrat namesto razprševanja, usmerjanje. Ima tri usmerjevalnike, dva platnena in enega klasičnega, satovje.


Na sliki je manjši, 5" usmerjevalnik.

Satovje poznajo predvsem tisti fotografi, ki delajo s studijskimi bliskavicami.

Primer, kaj naredi bliskavica z usmerjevalnikom ...

... in brez.

In še primer, kako se da malce "goljufati" in izkoristiti obstoječi reflektor.

Stvar je poceni, preprosta in dobro narejena. Dodatne informacije na spodnji povezavi.

http://www.honlphoto.com

nedelja, 14. december 2008

Nikon D3x hands on II.

Iz Nikonovega srečanja Nikon Solutions na Dunaju. Produkcijski modeli (beri vstavljanje svoje kartice), vsi možni objektivi ... Na prvi, drugi in tretji pogled je D3x fotoaparat, ki ima za amaterja le eno napako, ceno. V kratkem preizkusu sem seveda pogledal tudi ISO, do 6400. Tu imata D3/D700 prednost, a še vedno je stvar več kot uporabna, poleg tega temu niti ni namenjena. Vsekakor fotoaparat, ki ga bodo z veseljem vzeli v roke vsi, ki potrebujejo ločljivost. Tako mimogrede, ta fotka je narejena z D3x na ISO 6400.

sobota, 13. december 2008

Izštekani Eva Hren & Sladcore

Kako se bo Jure prekosil v naslednjem letu, ne vem, a zadnji dve oddaji sta nedvomno med top 10. Še en odličen material za ploščo.
ponedeljek, 08. december 2008

sobota, 06. december 2008

STROKOVNI SIMPOZIJ OB 30 LETNICI DELOVANJA SPLOŠNE NUJNE MEDICINSKE POMOČI V LJUBLJANI

Ne pričakujte kakšnih posebnih fotk, bolj me je spreletel srh, ko sem izvedel, kakšne so možnosti za preživetje ponesrečenca, ki se mu ustavi srce - če mu nihče ne pomaga, mu z vsako minuto pade možnost za 10%, se pravi, da je po 11 minutah zelo verjetno mrtev. Če pa mu kdorkoli pomaga, se mu možnosti za preživetje povečajo za 3x. Da, prav ste prebrali, za 3x. Masaža srca, umetno dihanje in seveda obvezni klic na nujno pomoč.

petek, 05. december 2008

Nikon D3x hands on!

Oh yeah baby, :D.

Baje, da smo v Sloveniji prvi na svetu, kjer ga je možno optipati, pogledati ... skratka, pot pod noge in v Muzej novejše zgodovine. Čez dan bodo tudi zanimiva predavanja in možen preizkus ostale opreme.

četrtek, 04. december 2008

Barvna opica


Ali Colormunki. Osnovno orodje za vsakega fotografa, ki se ukvarja s fotografiranjem izdelkov oziroma drugih barvno kritičnih stvari. Prav pride tudi pri izpisih, predvsem pri papirjih, ki nimajo svojega ICC opisa. Colormunki ni zanimiv le za fotografe, ampak tudi za oblikovalce, ki želijo preverjati barve. Skratka, pravi mali multipraktik.

Osnovni izgled programa

Grem lepo po vrsti, kaj sploh zmore. Kalibracijo zaslona oziroma projektorja. Profiliranje tiskalnika oziroma papirja. Branje barve. Vse to so fantje pri X-Riteu uspešno zapakirali v eno napravo. Instalacija je preprosta, prav tako uporaba. Če začnem z zaslonom, izbereš tip zaslona (tako mimogrede, katodna klasika ni podprta, le LCDji), nato še osnovni ali napredni način in kalibracija se začne. Po kakšni minuti ali dveh zaslon že kaže malce drugačne barve :).

Kalibracija zaslona

Podobno je pri tiskalniku, a tu je potrebno nalce več vaje in dela. Za začetek, preden natisneš prvi preizkusni list izklopi barvno upravljanje na tiskalniku, ker bo to prevzel barvni profil, ki ga bo naredil Munki. Nato šele natisni prvi list in ga prečitaj. Meni je tako uspelo dobiti zelo dobre črnobele izpise z različnimi papirji, ki niso direktno podprti s strani HPjevega tiskalnika Pro B 8850. Aha, še zahvala fantom pri Luminusu http://www.luminus.si za testne liste, ki so mimogrede bistveno cenejši, kot originalni HPjevi (in prav tako dobri).

Za nastavitev tiskalnika je potrebna mirna roka in enakomerno gibanje po listu.

Preizkusil sem tudi branje barv (za hec recimo lahko preveriš, kakšno modro imajo kavbojke), a zame ta opcija ni tako zanimiva. Bolj ta upravljanje zaslona in tiskalnika.
Zaključek:
Munki je dobra napravica, ki omogoča dokaj preprosto delo in je zanimiva za širok spekter uporabnikov, še posebej, če sami doma tiskate fotke in bi pri temu radi prihranili kakšen euro. Malce me zmotila le cena (okoli 450€, ni ravno za vsak žep), a se zna strošek ravno pri tiskanju hitro povrniti.