Nedeljsko branje XVIII - Kako do zastonj fotografij ali slovenski natečaji

Eden od zadnjih fotografskih natečajev s kar lepim nagradnim skladom so razpisali pri Probanki. Fotografij nisem poslal, ker sem spotaknil ob 7. člen, ki gre tako:
Vse prejete fotografije lahko organizator objavi tudi v drugih medijih (spletnih, tiskanih, itd.) ali jih uporabi za lastne namene – ob vsaki uporabljeni fotografiji bo naveden avtor fotografije z imenom in priimkom.” / …
… /”Udeleženec (oziroma starši ali pooblaščeni zastopnik udeleženca, ki je mlajši od 18 let) nagradnega natečaja z izpolnitvijo zahtevanih osebnih podatkov daje organizatorju osebno privoljenje, da se njegovi podatki uporabljajo in računalniško obdelujejo za potrebe tega nagradnega natečaja. Prav tako daje privoljenje, da postanejo prijavljene fotografije last podjetja Probanka, d.d. in jih lahko tudi vnaprej uporablja v svojih tiskovinah, na spletnih straneh ali v katerihkoli publikacijah podjetja Probanka, d.d. in povezanih družb.”
Recimo, da prvi odebeljeni stavek niti ni tako sporen, ampak drugi del kaže na nekaj čisto drugega. Vse fotke lahko uporabijo, od prve do zadnje, ne glede na odločitev žirije. Poleg tega so si pri Probanki dovolili še dodatno neumnost, namreč niso podelili prve nagrade. Izmed 667 poslanih fotografij niso našli nič ustreznega. Po drugi plati pa so pridobili zastonj 665 fotografij, kar ni slabo. In še prve nagrade ne bodo podelili, za kar bi jih lahko vsi sodelujoči mirno tožili. 9. člen namreč pravi:
“Tri zmagovalce nagradnega natečaja bo do 19. 11. 2010 izbrala komisija …”
Podelili so samo drugo in tretjo nagrado. In obenem pridobili 667 fotografij. Naredimo sedaj računico, druga nagrada stane do 2.000€, tretja do 1.000€, skupaj največ 3.000€. Dobili so 667 fotografij, kar pomeni, da jih je ena fotografija stala okoli 3€, če rečemo, da jih recimo 3/4 slabih, je to še vedno le 12€ za kup dobrih fotografij, ki jih lahko mirne volje uporabijo za svoje reklamne namene. Poceni, mar ne?

Komentarji

 1. Če imaš še dovolj prostora na Googlovem računu lahko začnemo sestavljati spisek še drugih, na las podobnih natečajev, ki jih v lepi naši kar mrgoli - od nacionalne turistične organizacije do avtomobilskih salonov.

  OdgovoriIzbriši
 2. Hehe, črna lista? Zakaj pa ne?

  OdgovoriIzbriši
 3. Dizaster. V pravilih sicer piše, da bodo razglasili prvo, drugo in tretje mesto, tako da bi morali. Ne morm verjet, da se gredo tud tako ugledne firme v kaj takega spuščat.

  OdgovoriIzbriši
 4. In ker je bila prva nagrada zajetna so veliko prihranili. Brca v glavo vsem, ki so še pred kakšnim mesecem komentirali,da njim to ne deluje nič kaj sporno.
  Še večjo strahoto je pred časom spisala Ljubljanska knjižnica, ki je dodala nekaj v stilu, da vsak, ki pošlje fotografije izjavlja, da prenaša vse avtorske pravice na njih. Se pravi se odrečeš fotografije in da lahko z njo počnejo kar se jim zljubi brez navedbe avtorja in jo lahko tudi po svoje obdelujejo. Pazi najlepše....glavna nagrada je bila 200€.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave