Instagram 2

sreda, 30. junij 2010

UKC in Poliklnika


nedelja, 27. junij 2010

Unica

Tri leta nazaj, druga pot s čolnom, po Unici. Optimistično sva jo pričela malo po izviru in potem dober kilometer hodila po vodi, ki je imela okoli 10 do 15 centimetrov. Vmes je nekako šlo, na koncu pa kot iz kakšnega filma o raziskovanju Afrike, ločje, blato, komarji. Le še krokodili so manjkali. S kom le? Z Juretom, jasno :).

Unica sicer zelo lepa, a v zgornjem delu tudi zelo plitka.

Namesto da bi se peljala, sva večidel pešačila.

 Ribič naju ni bil preveč vesel niti ni hotel pozirati. Se sprašujem, zakaj ...

Še ena podvodna.
četrtek, 24. junij 2010

Fotoantika 2010

Dež, malo prodajalcev, baje da so nekatere celo organizatorji prestrašili z ljubljanskimi redarji in so jo jadrno popihali, nekaj kupcev, veliko znancev ... škoda, kaj naj drugega rečem.

Križanke so bile pokrite, redki prodajalci pa pod majhnim šotorom ...

Interes je bil, nekaj zadev je celo menjalo lastnika.

To je pa še ostalo, če koga zanima:
  • objektiv Schneider Kreuznach Cinegon 10mm f1.8, C-mount, 50€
  • vmesni obroček 55mm-52mm, 5€
  • vmesni obroček 77mm-67mm, 5€
  • vmesni obroček 72mm-67mm, 5€
  • Canon Protect filter, 67mm, 20€
  • medlica EF-S za Canon 5D, 20€
  • objektiv Canon 14mm USM f2.8 II, 1590€

nedelja, 20. junij 2010

Delam

Izštekani, pevski zbor Kombinat in Jani Kovačič, delam, delam, delam ... (klik na video se splača, je v HDju).

sreda, 09. junij 2010

Olympus 9-18mm vs Panasonic 7-14mm


Sicer ni veliko uporabnikov micro4/3 fotoaparatov v Sloveniji (drugje po svetu imajo veliko boljši tržni delež), a kljub temu, kratka primerjava teh dveh objektivov. Če začnem pri najbolj očitnem, Olympus zmaga pri velikosti, brez težav ga nosiš v žepu. Mislim, da to vse pove o njegovi velikosti. Sicer se da tudi Panasonica stlačiti v žep, a je zadeva bistveno večja. Široki kot je na strani Panasonica, tisti 4mm (prevedeni na 35mm) se občutno poznajo. Kvaliteta slike, pri optični ločljivosti je tehtnica  nagnjena na Panasonicovo stran, čeprav je razlika za marsikaterega praktično neopazna. Zaslonka je pri Panasonicu konstantna, pri Olympusu spremenljiva. V obeh primerih začetna f4, pri Olympusu končna za eno vrednost slabša. V fotografiranju proti svetlobi se Olympus bolje obnese, predvsem ima manj notranjih odbojev. Če se jim pa uspemo izogniti, ima Panasonic lepši vzorec zaslonke in manj razpršeno svetlobo. In končno, razlika v ceni. Ta ni zanemarljiva in tu je Olympus v veliki prednosti. Če nisi ravno junkie na široki kot (kot sem jaz), potem je Olympusov objektiv krasna izbira. V nasprotnem primeru preostane le Panasonic.

Kot, 7mm proti 9mm (notranji okvir, približno, za občutek).

Panasonic levo, Olympus desno.  Notranji odsevi pri Panasonicu so lepo vidni.

Olympus levo, Panasonic desno. Če se da notranje odseve malce nadzirati, naredi Panasonic lepši točkasti izvor svetlobe.

ponedeljek, 07. junij 2010

Olympus 9-18mm - primeri

Tako, po nekajdnevnem spoznavanju sem mnenja, da je Olympusu uspelo narediti dober objektiv, ki ne bo težko našel novih uporabnikov. Tih, hiter majhen. Pri zaslonki f16 malce neoster, ampak globinske ostrine več kot dovolj že veliko prej. Uporaben tako za ulično fotografijo kot naravo.