Instagram 2

četrtek, 30. september 2010

Sigma 50mm f1.4 vs Porst 55mm f1.4

 Drugače povedano, novinec proti starčku, vsaj 30 let ima, če ne še kakšno poleg. Porsta dobil pri Juretu, ki se med ostalim ukvarja tudi z zbiranjem starih objektivov. Tudi na Bolhi ga najdete, vedno ima kaj zanimivega.  Porsta sem že pred časom preizkusil na Panasonicu GH1, pred kratkim pa sem se spomnil, da se mi še vedno praši en M42 na EOS adapter, kar je seveda takoj pomenilo akcijo. Že prvi pogled razkrije bistveno razliko med obema, v velikosti. Sigma je preprosto ogroma, Porst je proti njej malček. Ampak glavno besedo naj ima praktični preizkus. Model sicer ni bil najboljši, a je v enaki pozi ves čas nepremično vztrajal. Ozadje pa ravno pravo, da razkrije malo več o obeh objektivih. Za začetek ostrina.

Na levi Sigma, na desni Porst, oba f1,4. Klik poveča na 100% povečavo.

Na levi Sigma, na desni Porst, oba f2,0. Klik poveča na 100% povečavo.

Na levi Sigma, na desni Porst, oba f2,8. Klik poveča na 100% povečavo.

Jasni zmagovalec pri odprti zaslonki je seveda Sigma, ki tudi pri f2,0 in f2,8 pokaže več detajlov. A tudi Porst ni slab, pri f2,0 se čisto spodobno zapodi v dirko z veliko mlajšim objektivom. Pri f1.4 je zelo mehak, a to mu da nek svoj značaj. Sedaj pa k zanimivejšemu delu, neostrini ali po domače bokeh. Prva fotka je izrez, ostale prikazujejo sliko v celoti.

Na levi Sigma, na desni Porst, oba f1,4. Klik poveča na 100% povečavo.

Razlika tu je očitna, Sigma poizkuša z mehkimi toni, Porst je prijetno trd. Malo bolj živčen postane pri f2,0, pri f2,8 pa se že vidi zaslonka. Sigma po drugi strani mehkobnost ohrani tudi f2,8, tudi na račun 9 lamelne zaslonke in večjega števila leč. Značaj obeh objektivov je lepo viden in kljub nekaterim pomanjkljivostim pri ostrini je Porst zanimiv kos steklovine. Za konec še nekaj primerjav celotnega motiva, mnenje pa naj si ustvari vsak sam. Ni vse le v ostrini.

Na levi Sigma, na desni Porst, oba f1,4. Klik poveča na 100% povečavo.


Na levi Sigma, na desni Porst, oba f2,0. Klik poveča na 100% povečavo.
Na levi Sigma, na desni Porst, oba f2,8. Klik poveča na 100% povečavo.

sreda, 29. september 2010

nedelja, 26. september 2010

Steadicam DIY v praksi (primerjava)


Domači steadicam je že šel v akcijo in lahko rečem, da sem z videnim dokaj zadovoljen. Izboljšanje je, a tresljaji še vedno ostajajo, predvsem pri hoji so vidni. A hoja po stopnicah je veliko boljša, tako da celotni projekt ima dodatno uporabno vrednost. Razmišljam o krogličnem ležaju, morda bo kaj pomagal odpraviti težave. Prvi video je primerjava, drugi pa posnetek iz vaje Izštekanih.Posnetek iz Izštekanih:

petek, 24. september 2010

Kanjon, Sault in Mt. Ventoux

Ni tisti največji evropski, a vseeno hudo velik. Sault je eno id izhodišč za Mt. Ventoux, čez to goro se pa vsake toliko časa podijo na Tour de France. Ne samo oni, tudi rekreativci.

Da se vidi razkošje sivke v barvah pod Mt. Ventouxom.

četrtek, 23. september 2010

Steadicam - domači projekt (DIY)

Nekako se ne morem odločiti ali kupiti kaj poceni na eBayu (in zadeva niti ni tako poceni, najcenejši kolikor toliko spodobni stanejo od 100€ dalje, tisti, ki mi je všeč pa 700€) in zato sem se odločil malo nadgraditi monopod. Potreben material: ena objemka, en vijak, 12 največjih podložk in še ena, da velike ne zdrsnejo. Vse skupaj za manj kot 5€ materiala, s stativom okoli 25€. Zadeva zdrži tudi Canona 5D, čeprav je v osnovi namenjena za Panasonica GH1. Utež je težka okoli 0,7kg (ja, matice kar nanesejo) in se v roki že lepo pozna. Prednosti so vidne, čeprav še vedno korak ali dva za pravim steadicamom. Vsekakor bolje, kot le iz roke, pa še monopod bo naprej opravljal svoje osnovno poslanstvo.

Končni izdelek.

Objemka in vijak.

Uteži so zlepljene skupaj, da povzročajo manj hrupa.

Preprost projekt za vse ljubitelje, če pa kdo ve/ima idejo, kako narediti kaj resnega z zglobom, se priporočam :).

sreda, 22. september 2010

Fontaine de Vaucluse

Gremo nazaj v Francijo. Krasen kraj, kjer privre na dan cela reka. V sušnem času malo nižje, ko pa se nabere dovolj vode, pa čisto pri izviru.


torek, 21. september 2010

ponedeljek, 20. september 2010

Društvo mrtvih pesnikov, javna vaja na Valu 202

DMPjevci se pripravljajo na svoj nastop ob 20. letnici delovanja skupine, ki bo 20. oktobra ob 20h v kinu Šiška. Naslov jubilejne plošče - Krog. Kaj več o tem projektu v prejšni objavi, tokrat pa jasno fotke.Podmladek skupine pa že pridno vadi :).