Olympus FL-36R feat. Metz 50 AF-1

Preizkušanje bliskavic je relativno preprosta zadeva. Večji problem je, kaj napisat? Zato sem pogledal dve, Olympusovo in Metzovo. Razlika v velikosti je očitna, v možnostih ne več tako veliko, v moči pa za eno zaslonko. Preverjeno z flashmetrom. Za začetek, FL-36R. Eden od najmanjših flešev, ki ima gibljivo glavo v vse smeri. Zna delati v TTL in ročnem načinu, tisti R pa pomeni Remote. Še ena posebnost, napajata ga le dve bateriji. Metz 50 AF-1 je kakopak čisto normalna zverina, velik, glava prav tako gibljiva v vse smeri in za zaslonko ter malenkost močnejši kot Olympus.
Tudi Metz ima možnost daljinskega upravljanja, pri tem pa pozna tako TTL kot ročni način. Slednje pride prav pri Panasonicih, ki nimajo Olympusovega načina za daljinsko upravljanje bliskavic. Oba imata dodatni razpršilnik, Metz ima še dodaten bel odbojnik.
Upravljanje je pri obeh dokaj podobno, pri Metzu malo bolj zapleteno, saj je potrebno hkrati pritisniti oba gumba za daljinsko proženje. Tudi delovanje pri obeh je dokaj podobno, s to razliko, da Metz malo bolj osvetli. Poleg tega je Olympus pri nastavitvi širine snopa zelo natančen, Metz pa raje malo bolj razširi. Še nekaj klasično neumnih fotk, ki pa znajo povedat marsikaj.

 Metz 50 AF-1 odboj od stropa.

 Metz 50 AF-1 direktna bliskavica.

  Olympus FL-36R odboj od stropa.

 Olympus FL-36R direktna bliskavica.

 Metz 50 AF-1 direktna bliskavica.

 Metz 50 AF-1 spuščen za 7 stopinj.

 Olympus FL-36R direktna bliskavica.

Olympus FL-36R spuščen za 7 stopinj.

Vse fotke so neobdelane, brez popravkov. Zanimivo, v nekaterih situacijah Olympus kar krepko podosvetli, drugič pa osvetli pravilno. Glede na to, da obe bliskavici staneta približno enako pri nas, je odgovor, katero kupiti malo težji. Za PEN fotoaparate po moje ni dileme, Olympus. Metz prevlada s svojo velikostjo. Če pa rabite moč, potem Metz, ki je malenkost močnejši. Zna pa v določenih situacijah preosvetljevati. Bogsigavedi. Skratka, tako na hitro, upam, da bo komu prišlo prav. Še dve povezavi za nakup:

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave