Nedeljsko branje - Važno je imeti vodni žig!

Za začtek, da se znebim rimskih številk. Naslov je takoj za polovico krajši! Sedaj pa k novi, pravzaprav stari temi, vodnemu žigu ali watermark-u po slovensko. Tega zelo veliko foto navdušencev veselo lepi na svoje fotke. Eni so majhni, diskretni, da ga komaj opaziš, drugi veliki, da se vprašaš, ali je pomemben vodni žig ali fotografija. Tudi postavitev je pomembna, večina ga postavi na fotko v spodnji desni kot, nekateri ga celo nalepijo na sredino posnetka, tako, kot to naredi iStock. Ampak veste, ena mala razlika je med enim amaterjem in Istockphoto stranjo, v zaželjenosti fotografij, da o količini obrnjenega denarja niti ne govorim. Vodni žig je kljub temu potrebno imeti. Kaj pa, če se vseeno najde kak nepridiprav in bi rad imel našo fotko? Zaradi tega so najboljši taki vodni žigi, ki v celoti pokvarijo celoten posnetek, vključno s tistim namenom, zaradi česa je bil postavljen na blog, ogledom. Pogledam prvo fotko, vidim krasen velik vodni žig, ki se praviloma konča na "-photography" in čeprav posnetek obeta, preskočim branje, takih se pač izogibam. Še zdaleč nisem edini. Blog je namreč neke vrste časopis, ki ga spremljajo bralci. In bralci želijo videti fotografije, ne vodne žige. Poleg tega, če vas skrbijo kraje, teh je tako malo, kot je sedmic pri Lotu, ali še celo manj. Pa tudi zaslužek je veliko manjši. Ali gre preprosto za to, jaz kradem tebi, ti pa meni ne boš?

Komentarji

 1. He he, tu je pomembno kdo in kaj. Mojih fotografij verjetno ne bodo kradli pa če bom zraven obljubil mrzlo pivo. :)
  Kar se tiče vodnih žigov so eni tako lepi, da jih fotografija kvečjemu pokvari. Predlagam da foto bloge zastavimo tako, da objavljamo naslov, ki je sam po sebi zgovoren in vodni žig, fotografijo pa izpustimo. Se pravi 5-10 črnih ali belih prostorov z vodnim žigom pa ne bo kraj.
  Saj se že vidi da mi gredo vodni žigi na živce ne? Saj en vsi. eni so res okusno in diskretno umeščeni ampak vseeno je to tako kot okvirji. V glavnem mi ne teknejo na računalniškem zaslonu. Na zidu je druga pesem. Zanimivo pa je,da so vodni žigi nekakšna moda. Če ga nimaš seveda nisi resen fotograf. Še bolj zanimivo pa dejstvo, da jih več vidim na fotografijah ki jih ne bi ukradel kot na tistih ki bi pa recimo jih. :) Ampak sam bi raje vprašal avtorja pa bi tako verjetno večino zadev dobil brezplačno za domač zid.

  OdgovoriIzbriši
 2. Pozabljata, da preko vodnega žiga lahko najdeš avtorja in (če ne drugega) si ogledaš več njegovih fotk.

  OdgovoriIzbriši
 3. Tujih fotk si ne "sposojam", a Zdenkov predzadnji stavek je še kako resničen.

  OdgovoriIzbriši
 4. Se strinjam, da po eni strani zavarujejo avtorja, ampak po drugi strani pa velikokrat naredijo negljedljivo fotko. Ampak ok, to je moje mišljenje o tej temi.

  OdgovoriIzbriši
 5. A moj watermark je tut moteč :) ?

  Čeprav verjetnost kraje fotografij ni tako velika, pa vseeno: kakšne so pa druge metode zaščite fotografij pred krajo? Sam ne dodam exifa, uploadam pomanjšane datoteke, se pravi bi bil original verjetno zadosten dokaz, da je nekdo fotografijo ukradel. Pa bral sem tudi o watermarkih, ki se vdelajo v sam exif, samo do tja mi še ni uspelo prit...

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave