Nedeljsko branje XXXIII - Fotografske kurbe

Moj kolega je pred kratkim doživel naslednji telefonski klic:
 - "Halo, stari, tvojo fotko rabimo za plakat, bi jo dal?"
 - "O, super, hvala, sem res vesel."
 - "Ja, veš, tvoje fotke so itak najboljše. Ampak veš, plačal bi ti pa ... en CD in mikico, bo ok?"

Od tu gre zgodba v dve smeri, na eni strani amaterski fotograf, ki samo, da je pod odrom, na drugi nekdo, ki živi od tega. Začnimo s prvim:
- "O, zakon, hvala, še kdaj :)."

In odfrči v nebesa, ker je njegov najljubši bend (ali pa tudi ne, saj niti ni važno) vzel njegovo fotko, in to ne le za spletno stran, ampak kar za poster! Profijev odgovor bi bil preprost, sogovornik bi na drugi strani slišal le še "tu tu tu tu tu ...". Imena v tej zgodbi niti niso pomembna, a na eni strani gre za zelo znan bend, na drugi za znanega fotografa. Stvar je namreč zelo preprosta, bendu pomeni plakat tudi nekaj zaslužka, enako kot CD, majice in druge spominske zadeve, ki jih feni radi kupujejo. Skratka, bend hoče na koncu od tega nekaj zaslužit. Tega ne dela zaradi tega, ker to počnejo tudi U2, ampak iz preproste ekonomske računice. Jasno, če fotografu ne rabijo plačat, toliko več ostane njim. Ja, vem, o tem sem že pisal, ampak zgodba je tako sveža, da sem jo preprosto moral še enkrat napisati. Kolega mi je v nadaljevanju povedal, da se mu to dogaja tako rekoč dnevno, velikokrat tudi od komercialnih medijev. Seveda, fotografija je dražji del vsakega časopisa ali revije, zakaj pa mislite, da Delo revije rakom žvižgajo? Zaradi previsokih honorarjev fotografom, kaj pa drugega! Vem, ne rabite mi pravit, da se foto posel spreminja. Se je in se še bo. Vprašanje, ki se mi pri tem ponuja, je vsebina zaradi tega boljša ali slabša? Na ta odgovor bo potrebno še nekaj časa počakat, vsekakor bo še zanimivo. BTW, cena za fotko za poster - 100€. Malo, malo ...

Komentarji

 1. Ob poplavi vsega zlasti ob digatilizaciji, se stvari res obračajo na glavo. Tako na področju fotografije, programske opreme, ki se jo še da nekako zaščititi, velikokrat pa tudi ne. Tudi tehnika je postala vedno večji predmet kopiranja, glasba je tudi že doživela hud preobrat,...

  Prihajamo v nov digitalni svet mogoče ima Apple trenutno še najboljšo politiko. Praktično nič ni zastonj ampak je tudi veliko robe zelo poceni. Kaj pa vem... prilagoditi se moramo, kako pa, pa tudi jaz še ne vem.

  OdgovoriIzbriši
 2. Nič, rekel bom samo to: hoteli ste, imejte... Nekaj časa nazaj so vsi delali več ali manj za podpis v časopisu ali reviji... Danes pa, ko je potrebno zamenjati fotoaparat, dokupiti kak del opreme ali plačati popravilo, je pa ideja, da bo treba tudi kaj zaračunati... Too late, my friends...

  OdgovoriIzbriši
 3. Fotografske kurbe? Zakaj kurbe? SSKJ iz kurbe pride na prostitutko, vlačugo in naprej do cilja:

  prostitúcija -e ž (ú)
  1. opravljanje spolnih odnosov za plačilo
  2. ekspr., navadno s prilastkom pojav, da se odpoveduje načelom, idealom zaradi materialnih koristi

  ... torej za gnar ... ali za neke druge materialne koristi - v kar pa CD in mikica po moje ne sodita.

  Če nekaj delaš zastonj, delaš to verjetno za sorodnika ali prijatelja. Torej lahko pričakuješ kontrauslugo - recimo povabi svojo drago na romantično večerjo, pa naj ti špilajo šlagerje ob mizi celo noč?

  In seveda ... na koncu večerje jim daj kako mikico ... in ostanke ...

  OdgovoriIzbriši
 4. Aja ... @Dejan ... to (Epl) seveda že obstaja v fotografiji ... stockprhfoto (nardiš eno in prodajaš v maljonih kosih po centpapu) ... zdej bi bilo potrebno izumiti (preslikano v musko - ajde naj Epl izumi spet) nekaj takega - bend špila celo noč komade za eno osebo in računa 10 ojrou.

  OdgovoriIzbriši
 5. Ma ja, saj kurbe res morda ni najbolj posrečeno, kaj bolj domiselnega mi ni padlo v glavo. Ampak saj ideja je pa jasna, ne?

  OdgovoriIzbriši
 6. Dobra objava, hvala

  OdgovoriIzbriši
 7. Dobra objava, hvala

  OdgovoriIzbriši
 8. Se vec takih objav, prosim!

  OdgovoriIzbriši
 9. Jah kaj ces, tko je...

  OdgovoriIzbriši
 10. Ful dobra objava. :)

  OdgovoriIzbriši
 11. Ful dobra objava. :)

  OdgovoriIzbriši
 12. Ful dobra objava. :)

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave