Nedeljsko branje - paradoks ostalih brezzrcalcev

Dva glavna obdelal, sedaj pa še ostali. Nikon 1 za začetek, najnovejši v tej kategoriji.  In v Sloveniji med najbolj prodajanimi, Glede na to, koliko Nikon vlaga v reklamo, bi se morali vsi ostali zastopniki v Sloveniji krepko zamisliti. Po moje njihova skupna številka, namenjena oglaševanju ne dosega niti polovice Nikonove, prej četrtino. In temu primerne so seveda tudi številke. Ampak nas zanimajo fotkiči, ne marketing. Nikon 1 ima za resnega uporabnika dve večji težavi, še manjše tipalo, kot micro 4/3 in le štirje objektivi. Medtem ko model J1 sploh nima možnosti izmenljive bliskavice, ima le vgrajeno, V1 pa le izmenljivo, pa še to namenjeno le temu sistemu. Skratka, sistem mora še malo zrasti, potem bo postal zanimivejši. Glede tipala pa nobenih večjih pripomb, dela svoje in je konkurenčno.
Samsung NX je prišel ven nekje istočasno, kot Sony NEX in ima s slednjim sumljivo podobno ime. Ja, Samsung in Sony imata tiho vojno, ki se odraža tako rekoč povsod. Fotkič, še posebej zadnji, NX200 je še kar spodoben, a ima podobno težavo, kot Nikon, malo objektivov. Poleg tega lahko v Sloveniji uporabnike NX sistema iščete z lučjo pri belem dnevu. Še zadnji, Pentax Q. Pravzaprav kompakt z izmenljivimi objektivi, tipalo je namreč hudo majhno, s faktorjem 5. Glavna napaka, cena. Stane več, kot recimo Olympus E-PM1 ali Nikon J1, ki sta oba neprimerno boljša. Pač posebnež, podobno kot Ricoh GXR. Oba se je najbolje izogniti v širokem loku, razen če ne bo prišlo do drastične pocenitve pri obeh. Če zaključim, v tem trenutku sta dva resna brezzrcalna sistema, micro 4/3 in Sony NEX. Oba sta dobra, oba imata svoje prednosti in slabosti, kaj pri komu prevlada, je njegova stvar. Z obema se da dobro delati in pri obeh se bo zrcalno refleksni fotkič večinoma prašil.

Komentarji

 1. Lepo napisano. Zadnji stavek pa je prav kruto resničen. :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Res lepo opisana problematika sistemskih fotoaparatov. In glede zadnjega stavka, se pridružujem... sploh ne vem kaj naj s svojo dragoceno Canon opremo saj se samo še praši.

  OdgovoriIzbriši
 3. Saj meni se tudi, tako da nista edina :))). Hudič je, ko se ti ne da več nositi nekaj kil opreme zato, da boš naredil za 5% boljšo fotko (če sploh boš) ... in potem se lepo zrcalno refleksni praši na polici. Celo tako, da si dal vanj polno baterijo in ko ga naslednjič želiš uporabit, je prazna. Jegiba ...

  OdgovoriIzbriši
 4. Višek je ko s sabo neseš zrcalnega pa ga nosiš po mestu in se ti dejansko ne da niti dvigniti. Težki so kakor obrneš. Včasih sem po še večjih in težjih sline cedil sedaj pa so to samo tisti "eh pretežki" aparati.:)

  OdgovoriIzbriši
 5. Pa naredi NEX toliko kvalitetnejšo sliko, da odtehta prevelike objektive?

  OdgovoriIzbriši
 6. Hm, pri ISO 1600 in navzgor ja, drugače pa ni take drastične razlike.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave