Instagram 2

ponedeljek, 28. november 2011

JPEG proti RAW

Seveda visok ISO, malo odstranjevanja šuma in akcija. Zakaj torej fotkat v RAW? Ker se splača! Čas obdelave zna biti krepko hitrejši. Seveda pa so situacije, kjer je RAW neuporaben, na primer ko moraš takoj oddati fotke. V tem primeru pač uporabim RAW+JPEG, za vsak slučaj. Na vseh fotkah je JPEG na levi, RAW na desni, fotoaparat Panasonic GH2.

ISO 1600
ISO 3200
ISO 6400
ISO 12800ponedeljek, 21. november 2011

Sony NEX7Jep, prišel je. Eden od bolj pričakovanih fotoaparatov tega leta. Ko ga primeš v roke, imaš občutek, da je velik. Res je večji, kot na primer NEX 5, pa ne prav veliko. Višina je enaka, debelina tudi ne odstopa veliko, predvsem se je podaljšal. Na račun dveh stvari, elektronskega iskala in dveh vrtljivih gumbov. Ko vidiš ta dva gumba, se ti kar milo stori. Brez heca. Pa še nekaj programabilnih gumbov je in NEX7 kar naekrat postane hudo resna zadeva. Nastavitve spreminjaš za šalo, na gumbe si daš lastne bližnjice, kaj češ lepšega? Klasično Sonyevo držalo za bliskavico? Je na voljo. Skratka fotoaparat, kot se šika. Tipalo je enako, kot ga ima A77 in ima 24 milijonov točk. To je zame pravzaprav edina slabost. Pri višjih občutljivostih se namreč ne obnese prav dobro in je nekje na ravni micro 4/3 fotoaparatov. Za razliko od NEX5, ki je zakon glede šuma in ga lahko mirno nateraš na ISO 3200 in pri tem ne trzneš z očesom. 7ka je druga zgodba, ampak treba je počakat, da ga podpre Lightroom, potem zna biti marsikaj drugače. Skratka, NEX7 je končno tisto pravo, kar se od brezrcalnega fotoaparata pričakuje. Majhen, nabit z možnostmi. Tudi cena ohišja je konkurenčna. Spodaj še nekaj fotk in primerjave z GH2. Žal dinamičnega razpona nisem mogel primerjati, ljubljanska megla terjala svoj davek.

 Sony 50mm f1.8 E, spodoben objektiv za vsakdanjo rabo in portretno delo.
Sony 55-210mm E, zaslonka sicer ni najboljša, a čisto uporabna zadeva.
Neostrina 50mm objektiva, spodobno.
ISO 100, Sony NEX 7 na levi, Panasonic GH2 na desni.

ISO 1600, Sony NEX 7 na levi, Panasonic GH2 na desni.

ISO 3200, Sony NEX 7 na levi, Panasonic GH2 na desni.

ISO 6400, Sony NEX 7 na levi, Panasonic GH2 na desni.

ISO 12800, Sony NEX 7 na levi, Panasonic GH2 na desni.

nedelja, 20. november 2011

Nedeljsko branje - uporabnost objektiva

Ko govorimo o objektivih se največkrat pogovarjamo o ostrini, svetlobni moči in še morda o neostrini, zelo redko pa o sami uporabnosti objektiva. Primer, 135mm je krasen portretni objektiv, ampak za teleobjektiv malo prekratek. Klasičen 50mm objektiv je recimo veliko bolj uporaben, z njim se da brez težav narediti tudi kakšen portret, je bistveno širši kot 135mm in manjši. Ja, včasih tudi to šteje. Ok, vem, da na to gledam iz svoje perspektive, vsak ima namreč svoj pogled na to, kaj rabi. Ampak če nisi profi, kot smo recimo večina ZSFB blogerjev, potem nima smisla kupovat profi objektive, recimo 70-200 ali 24-70 f2,8. In zopet pridemo nazaj na 135mm proti 70-200mm. Razlika v sliki med 135mm in 200mm je manjša, kot bi si na prvi pogled mislil. Med 85mm in 200mm je razlika že lepo opazna, glede globinske ostrine pa ni take razlike na f1,8 ali celo na f1,4. In če vrnem nazaj k zum objektivom, pri meni je imel recimo 24-105 veliko večjo uporabno vrednost kot 24-70 kljub temu, da je drugi optično boljši in ima svetlejšo zaslonko. Tisti 35mm razlike je pomenilo menjavo z 70-200 oziroma sem lahko večinoma delal le z 24-105. Za rezervo pa zraven 35tka. Skratka, ko razmišljate o objektivih, razmišljajte tudi o njihovi uporabnosti. Se bo objektiv prašil ali delal je praviloma vprašanje uporabnosti. In čeprav amaterji denar v fotografijo vlagamo iz drugih nefotografskih projektov, je včasih smotrno imeti kaj manj, kot preveč. Med trgovci foto opreme namreč kroži ena zelo pametna misel, profesionalci imajo opremo, ki jo potrebujejo, amaterji pa opremo, ki si jo želijo. In tu nas lovijo.

četrtek, 17. november 2011

Leica Summar 35mm


Zadnjič bil na obisku pri Juretu. Tisti Celjan, ki ima doma celo zbirko starih fotoaparatov in objektivov, na Bolhi ga najdete pod dvdjka, na e-Fotografiji kot Kretenoid (naj vas ime ne zavede) in sva malo preizkušala. Pokazal mi je en zanimiv objektiv, ki sliši na ime Leica Summar 35mm. Zadeva je hudičevo majhna, spodnji, večji del je pravzaprav adapter za M42 navoj. Objektiv je le tisti del, na katerem piše Leica Summar. Hudo majhno, ampak zadeva pokrije cel 35mm format. Je makro objektiv, delovna razdalja je kar spodobna in nima možnosti spreminjanja razdalje. To je pravzaprav edino, kar je škoda pri njem. Spodaj pa še ena povečava, za ustvarit si približno sliko, kaj zmore.


ponedeljek, 14. november 2011

Prekrasna Ljubljanica


Ok, župan se ukvarja sedaj z malo večjo zadevo, ampak obljuba vseeno dela dolg. Kdaj se bomo lahko kopali v Ljubljanici? Saj mi je vseeno, na Trnovem ali v Mostah, le da se bo dalo.

nedelja, 13. november 2011

petek, 04. november 2011

Hiša kruha

Miha je en zeloooooo prijazen možakar. Srečate ga vsako soboto na ljubljanski tržnici, na Pogačarjevem trgu. Najdete ga brez težav, ponavadi je okoli njegove stojnice največja gneča. Razlog je preprost, odlična pogača in še boljši domač kruh. ampak tokrat smo šli k njemu v Hišo kruha v Trzinu. Pokazal nam je cel postopek peke, za konec pa smo domov odnesli še hlebec domačega kruha. Neprecenljivo!sreda, 02. november 2011

Gušti

Nova plata. Nova pevka. Polona je bila odlična, Ema ji brez težav sledi. Iz promocije novega albuma na Valu 202. Tako mimogrede, plošča je odlična.