Instagram 2

četrtek, 29. december 2011

Canon v Narodnem muzeju

Bilo je tako, bolj komorno, ali družinsko :). Predavanja dobra, robe pa ne prav veliko, vsekakor pa korak naprej v pravo smer - še več takih dogodkov!

nedelja, 25. december 2011

Nedeljsko branje - paradoks ostalih brezzrcalcev

Dva glavna obdelal, sedaj pa še ostali. Nikon 1 za začetek, najnovejši v tej kategoriji.  In v Sloveniji med najbolj prodajanimi, Glede na to, koliko Nikon vlaga v reklamo, bi se morali vsi ostali zastopniki v Sloveniji krepko zamisliti. Po moje njihova skupna številka, namenjena oglaševanju ne dosega niti polovice Nikonove, prej četrtino. In temu primerne so seveda tudi številke. Ampak nas zanimajo fotkiči, ne marketing. Nikon 1 ima za resnega uporabnika dve večji težavi, še manjše tipalo, kot micro 4/3 in le štirje objektivi. Medtem ko model J1 sploh nima možnosti izmenljive bliskavice, ima le vgrajeno, V1 pa le izmenljivo, pa še to namenjeno le temu sistemu. Skratka, sistem mora še malo zrasti, potem bo postal zanimivejši. Glede tipala pa nobenih večjih pripomb, dela svoje in je konkurenčno.
Samsung NX je prišel ven nekje istočasno, kot Sony NEX in ima s slednjim sumljivo podobno ime. Ja, Samsung in Sony imata tiho vojno, ki se odraža tako rekoč povsod. Fotkič, še posebej zadnji, NX200 je še kar spodoben, a ima podobno težavo, kot Nikon, malo objektivov. Poleg tega lahko v Sloveniji uporabnike NX sistema iščete z lučjo pri belem dnevu. Še zadnji, Pentax Q. Pravzaprav kompakt z izmenljivimi objektivi, tipalo je namreč hudo majhno, s faktorjem 5. Glavna napaka, cena. Stane več, kot recimo Olympus E-PM1 ali Nikon J1, ki sta oba neprimerno boljša. Pač posebnež, podobno kot Ricoh GXR. Oba se je najbolje izogniti v širokem loku, razen če ne bo prišlo do drastične pocenitve pri obeh. Če zaključim, v tem trenutku sta dva resna brezzrcalna sistema, micro 4/3 in Sony NEX. Oba sta dobra, oba imata svoje prednosti in slabosti, kaj pri komu prevlada, je njegova stvar. Z obema se da dobro delati in pri obeh se bo zrcalno refleksni fotkič večinoma prašil.

petek, 23. december 2011

Srečno 2012!

Postajniški načelnik že čaka na pisk, da spusti vlak številka 2012 naprej po progi, kakšna pa bo vožnja ... nič, pustimo se presenetiti (in upajmo na najboljše) :))).


nedelja, 18. december 2011

Nedeljsko branje - paradoks sistema NEX

Da nadaljujem tarnanje in rečem še kakšno besedo čez Sony NEXe. Pravzaprav ni veliko za povedat. Sony se je projekta lotil zaradi tega, ker je bila naveza Olympus - Panasonic uspešna in je hitro pristavil svoj lonček. Še manjši fotoaparat, večje tipalo in za začetek trije objektivi. Ta številka je sedaj narasla 7, večina je fiksnih. In če so bili prvi NEXi usmerjeni bolj med tiste, ki ne želijo kompaktov, DSLRjev se pa bojijo, je NEX7 pokazal krepko več. Vgrajeno elektronsko iskalo, cel kup gumbov za nadzor ter končno možnost uporabe zunanje bliskavice naredijo ta fotkič hudo resno orodje. Sedaj pa ampak, in to dvakrat. Najprej tipalo, ki ima 24 milijonov točk. Preveč, šum je na nivoju micro 4/3, rešuje ga večji dinamični razpon. NEX5N je sicer bolj podoben prejšnima dvema, a ima tipalo s 16 milijoni točk, ki se obnese bolje. In drugi ampak, veliki objektivi. Namreč niso prav veliko manjši, kot za zrcalno refleksne fotoaparate, na primer 18-200 je tako velik, da je fotoaparat dobesedno pokrovček na drugem koncu. Edini majhen objektiv je 16mm f2,8, ki pa ravno ne blesti v kvaliteti. In še tretjič ampak (tokrat pozitiven), če imaš objektive z navojem M39 oziroma Leica M bajonetom, pa NEX7 zaradi vgrajenega iskala postane hudo zanimiva roba. Bolj, kot rabljen M8, pa še bistveno cenejši je. Pod črto, NEX je postal resen konkurent, ki ga zavirajo veliki objektivi. Če Sony reši to težavo, imamo zmagovalca med brezzrcalnimi fotkiči. In to je orožje, s katerim je zdaj na pohodu sistem micro 4/3. Naslednjič zaključek trilogije z nastopom ostale trojke.

petek, 16. december 2011

Ljubljanski pesniški slem

Po nekem čudnem naključju sem se znašel tam in bilo je zabavno :). S kakšnim dodatnim pivom zna biti še bolj zabavno :))).

Boštjan Gorenc v bolj nežni izvedbi. Na odru je pa itak car.

Priprave

Žirija in občinstvo.

Prvi nastopajoči ...


Le kakšen bo rezultat?

Ja, tudi starejši kaj povejo.

Malce drugačen nastop.In še malo rapanja za konec.

sreda, 14. december 2011

Okrašena Ljubljana

Občutek sem dobil, da je letos kakšen okrasek manj, ali pa tudi ne. Še vedno izgleda zanimivo in daje praznično vzdušje, temu pa so novoletne lučke tudi namenjene.