Nedeljsko branje - DOF

Ja, če ne veste, kaj ta kratica pomeni, potem s tem nimate težav :). A ko gledam večino fotografij na blogih in spletnih galerijah, pa dobim občutek, da drugače ne gre. Oziroma da bi bila fotka brez tega slaba, dolgočasna. Ja, res je. Do neke mere. Poglejte malo fotke znanih fotografov, pa ne le reportažnih, tudi modnih. Koliko jih uporablja minimalno globinsko ostrino? Bore malo. Ta trend je zanimiv predvsem na internetih, ko večina novopečenih fotografov v tem vidi možnost, kako z malo truda narediti zanimiv posnetek. Ampak, malo truda, malo glasbe, posnetek pa še vedno nezanimiv. Preden me začnete zabijati nazaj, saj moje fotke dobivajo same dobre ocene v spletnih galerijah oziroma glej, koliko je ta fotka dobila lajkov na Fejstbukovi strani, se vprašajte, kdo vse vam je dal dobro oceno. Taki, kot vi ali kateri od priznanih mojstrov? Minimalna globinska ostrina je bolj ali manj internetni trend in v iskanju boljše fotografije se mu je pametno izogniti. Raje fotkajte tako, da bo kader zanimiv kot celota in ne le njegov manjši del. Pa veselo fotkat :).

Komentarji

 1. Še dobro, da se min dof obsesija tepe z obsesijo z največjo možno ostrino in detajli. Čeprav po drugi strani je pa oboje enako grozno in potem imamo pol fotk, na katerih ni skoraj nič razen blura in drugo polovico, na kateri ni skoraj nič razen ostrih pikslov...

  OdgovoriIzbriši
 2. He he, ja, se strinjam. In potem greš slikat s tilt objektivom. :)
  Nisem si mogel pomagat. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Miran, gledam fotke in si nisem mogel kaj, da ne bi napisal.

  Zdenko, s tem si mi pa naredil rektalno operacijo do konca :))). Saj sem napisal, premalo uporabljam, tako da je pri meni globinske vedno dovolj :).

  OdgovoriIzbriši
 4. Ampak včasih pa paše :)
  Sicer pa se strinjam, pretiravanje ni nikjer dobro, tudi s f/32 ne.

  OdgovoriIzbriši
 5. Neehehehehehe he, kaj te jaz vem Alan, jaz sem skoz na 5,6 še od časov Zenita. :)

  OdgovoriIzbriši
 6. In zakaj so potem najdražji objektivi tisti z f2.8 in večjo zaslonko? po tem mnenju bi moralo biti ravno obratno...objektiv z f6 bi moral biti 2500 eur namesto 250 eur...

  OdgovoriIzbriši
 7. Zato, ker je objektiv z zaslonko f2,8 in manjšo težje narediti.

  OdgovoriIzbriši
 8. Saj če imaš hiter objektiv še ne pomeni da moraš na 2.8 pičit ves čas. :) Če imaš počasnega pa pač ne moreš na 2.8 tudi če si to zelo želiš. :)

  OdgovoriIzbriši
 9. zdenko, zakaj potem zapravljati toliko denarja za tak objektiv če tega ne bi skoz uporabljali? nima smisla!

  OdgovoriIzbriši
 10. Zato, ker ga vedno le ne uporabljaš na najbolj odprti zaslonki. To je postalo fama v zadnjem času. Včasih je veljalo, da je objektiv dobro riše vsaj za eno zaslonko zaprt, ponavadi dve. Kar pomeni, da f2.8 objektiv šele pri f5.6 da prave rezulate. Poglej si malo teste objektivov in boš videl, ostrina naraste, prav tako na robovih, dvigne se kontrast in barve. Sedaj bolj jasno?

  OdgovoriIzbriši
 11. Plitek DOF je kul.
  Velik DOf je tudi kul.
  Srednji DOF je prav tako kul.
  Kajti
  Pomaranče so kul.
  Bezeg je tudi kul.
  Limone prav tako.
  Če veš, kdaj kaj uporabiti.
  Sama ostrina objektiva je še najmanj pomembna.
  Vse preveč je hudo ostrih, a hudo duhamornih fotk.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave