Fujifilm X-Pro1

Kratek bom. Fotoaparat je dober. Ni poceni, a je dober. Ima sicer par napak (vsaj zame), recimo OVF - tudi če ga ne bi bilo, EFV zamuja, avtomatsko ostrenje je počasno (obljubljajo hitrejšega, kupim), pri ročnem ostrenju vrtiš obroč kot nor. Ampak kot celota, čisto spodobna stvar. 35mm objektiv je fenomenalen, ISO čisto nor, ostrina reže, tudi na račun tipala, ki je brez AA filtra. Če se moderno izrazim, si zasluži všeček. Velik. Le še cena naj bo malo bolj ljudska.


P.S.
Dodatek za Mitjo o iskalu. Skratka, Fujifilm X-Pro1 ima prav posebno iskalo, ki je v osnovi klasično iskalo, kot ga imajo kompakti, s to razliko, da prikazuje na vidno sliko različne informacije. Na primer čas, zaslonko ter najbolj pomembno, okvir, kaj bo zajeto v sliki. Do sem vse lepo in prav. Ampak, okvir je dokaj nenatančen in zajame manj, kot bo res na posnetku. Tudi točka ostrenja ni prikazana najbolj natančno. Na srečo je isto iskalo tudi elektronsko. Zatemni sprednje steklo in imamo klasično elektronsko iskalo. Ki pa zopet ni na ravni tistega, kar recimo naredi Panasonic ali Olympus, kaj šele Sony. Ja, NEX7 ima že pravcati TV v nizki HD ločljivosti. Najbolj moti dejstvo, da slika ni tekoča in da zamuja. Moje mnenje glede tega je - brez optičnega iskala in spodobno elektronsko iskalo. Če bi recimo optično iskalo imelo podobno možnost, kot jo imajo Leice M, se pravi pomoč pri ostrenju, bi rekel super, to je to. Ker pa je le nadgrajeno iskalo iz kompaktov, ki prav nič ne pomaga pri ročnemu ostrenju, je tu bolj zaradi nostalgije kot kakšne resne uporabnosti. Ves čas, ko sem imel X-Pro1 na testu sem imel raje vklopljeno elektronsko iskalo, ki je vedno kazalo pravo sliko in globinsko neostrino, to je pa tisto, kar od iskala tudi pričakuješ. Le še bolj odzivno bi moralo biti in bi fotoaparat hitro dobil še dodatne točke. Tako. Dodatek daljši kot osnovni tekst :).

Komentarji

 1. Tukaj pa bi si mogoče želu malo več besed, ker me aparat zanima. No, tudi nižjo ceno bi si želel! :)

  lp

  OdgovoriIzbriši
 2. Mitja, povej kaj te zanima, bom dopisal.

  OdgovoriIzbriši
 3. Zanima me kakšen je pogled čez iskalo in kako deluje to hibridno iskalo. Kakšno besedo več o tem zakaj je bolje, da ne bi bilo optičnega iskala? AF je počasen v primerjavi z DSLR-jem? Predvsem me zanima primerjava s kakšnim DSLR-jem, ali je to sploh zamenjava ali je ravno tako okoren kot DSLR? Si mogoče imel možnost sprobati tudi X100-tko?

  OdgovoriIzbriši
 4. Slike kot navadno lepe ampak to pri tebi ni neki pokazatelj kakovosti naprav ampak fotografa. :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala Alan. Zelo izčrpno o iskalu.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave