Nedeljsko branje - fotografiram celo poroko za 250€

Na Facebooku je Jure Makovec odprl vročo temo, ceno poročne fotografije in s tem sprožil pravi plaz odgovorov. Glavna ideja je ta, da novinci zbijajo cene in s tem onemogočajo tistim, ki se želijo s fotografijo preživeti neko normalno preživetje.
Začnimo pri ekonomiki. Recimo,da kot fotograf želim zaslužiti neko slovensko povprečje, recimo 1000€ mesečno, kar pri kolikor toliko dobremu računovodji znese 1500€ bruto. Sem je treba dodati še okoli 200, 300€ stroškov za amortizacijo opreme (kar računajte, 2 fotoaparata, vsi objektivi, računalnik, diskovna polja, programska oprema, da o poslovnem prostoru niti ne govorim), se pravi je potrebno zaslužiti vsaj 1800€ mesečno za neko normalno preživetje. To je recimo 8 porok po 250€, sobote so pa le štiri, največ 5. Ampak recimo, da so še drugi viri prihodka, kakšen stalen naročnik, a vseeno je težko. Zimski meseci so za poroke ponavadi dokaj sušni, zato je treba v poletnem času delati še več. In s 250€ res težko znese, če ti je fotografija poklic. Ampak če to delaš občasno, bolj za zabavo, je lahko tudi 250€ veliko. Kar večina novincev tudi počne. Vse se obrne tisti trenutek, ko želijo od fotkanja živeti in hitro uvidijo, da stvari niso tako enostavne in je potrebno ceno dvigniti. Skratka, začaran krog, v katerega prihaja čedalje več fotografov, ker je pač fotografiranje kul in lažje, kot polaganje ploščic ali zidakov. Se strinjam, res je, fotkanje je lahek denar. Ob tem bo marsikdo poskočil v zrak hitel razlagati, kaj pa športna fotografija, pa reportaže, itd? Pač rabiš dražjo opremo, več treninga in volje. Tako, naredil sem novo fronto. Arne Hodalič večkrat pove, fotografija je 1% talenta in 99% trdega dela in da ne bo pomote, trdega dela nobenemu ne oporekam. Želim povedati le to, da se zdi fotografski poklic marsikateremu mladiču super duper kul stvar in je za to pripravljen storiti marsikaj, v prvi vrsti sploh ne razmišljati o honorarju, ampak le o temu, da se bo njegovo ime nekje pojavilo. Kar seveda "grdi" založniki z veseljem pograbijo, zastonj je zastonj.
Kaj sploh preostane profijem? Težko delo, da dokažejo, da so boljši kot priložnostni "letalci" in si tako na dolgi rok pridobijo ime in stranke. Lahko se tudi organizirajo v cehovsko organizacijo in začnejo z inšpektorji preganjati vse tiste, ki niso v njej, čeprav je slednje bolj butanje z glavo v granitni zid. Glavni krivec je digitalna fotografija, ki je temeljito spremenila fotografski zemljevid in omogočila veliko hitrejše učenje, kot hobi pa je postala še bolj razširjena, kot kdajkoli prej. Zato bom rekel le, dekleta in fantje, ki želite postati profesionalni fotograf, veliko trdega dela in sreče.

Komentarji

  1. tole vse je posledica modernega sveta, kjer je odsotna kritika, ker je kot taka negativna. Vsi pa moramo misliti pozitrivno, ker potem v okolico oddajamo razne valove, ki blblbbla vplivajo pozitivno in negativno na okolico. Zanemarjanje znanosti in poplva how to priročnikov na manj kot 100 straneh je odogovren za tako stanje. Drugače pa http://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/nove-smernice-v-porocni-fotografiji-intimno-jutro-po-poroki/290051

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave