Fabianijev most uspešnica ali katastrofa?

 Most je sicer še naprej od dveh bližnjih stavb na levi, a lepo se vidi, da ima dva pasova za vsako smer.

Tisti most, ki bi moral biti Ljubljani v ponos, a pušča polno grenkega priokusa. Res je del notranjega obroča, res bo pohitril promet in sprostil kakšno drugo ulico in dvonivojska zamisel niti ni tako slaba. Dokler ne pomislimo na invalide in kolesarje, ki stopnice malo težje premagujejo. Šel sem preverit, kar so drugi povedali in res nisem mogel verjeti, kar sem videl. Dostopi za pešce še nekako gredo skozi, invalidi in kolesarji pa morajo delati ovinke. Ok, morda za kolesarja dodatnih 100 metrov na eni strani ni veliko, za invalida je že druga zgodba. Na drugi strani vsaj od daleč izgleda še slabše. Tisto, kar najbolj preseneča je dejstvo, da je prostor za spodobno klančino, le da nekomu ideja ni bila všeč in je tam raje postavil stopnice, ki so lepotnega pomena. Zakaj? Ne bi vedel. Rešitve, ki so jih že ponujali kolesarji se mi zdijo smiselne, a za invalide kot kaže ta most ni. Ne bi rekel, če bi ga zgradili leta 1900, ko o tem nihče ni razmišljal, a dobrih 100 let kasneje bi lahko arhitekti imeli tudi to v mislih. Pa ne z mislijo v glavi, da je avtomobilski promet glavni, ampak da je potrebno misliti tudi na počasnejše udeležence. Poleg tega, ko so povedali ceno, sem se prijel za glavo. In ne mi govorit, saj Jankovič vsaj nekaj dela, ja, res je, dela, ampak cena za njegovo delo je previsoka. Krepko previsoka.

Začnimo zgoraj, kolesarska steza gre ... levo ali desno? oznak ni, le naravnost ne zapeljat, razen če niste adrenalinski tip.

 Pogled od spodaj, seveda stopnice. Invalidi na vozičkih in kolesarji morajo narediti obvoz ali pa narediti en spodoben skok iz višine dobrega metra. Priporočam le najbolj pogumnim.

Na drugi strani podobno, za pešce stopnice, za kolesarje ... obvoz. Seveda, v Ljubljani so kolesarji le nadloga, ki zavzema dragocen prostor na voznih površinah. Invalidi? Eh, premalo skupino volilcev sestavljajo. Občutek, ki se ga težko znebim.


Komentarji

 1. Res ne vem, če je tisti obvoz za kolesarje takšna groza, posebej, ker se je z otvoritvijo mudilo in verjetno lahko pričakujemo še dokončno ureditev.
  Očitno je vprašanje v naslovu zgolj retorično in si se, po Slovensko, pač odločil za katastrofo...
  Le kako bi sicer spregledal dvigalo ?

  OdgovoriIzbriši
 2. Priznam, nisem šel do konca pogledat, ampak na tej strani, kjer je več fotografij je zadeva za kolesarje in invalide urejena skrajno slabo. Klančino bi se dalo narediti brez večjih težav. Najbolj me pa moti to, da je most podrejen le in samo avtomobilom, ker pešcem zagotovo ni.

  OdgovoriIzbriši
 3. @Anonimni:

  - obvoz je res katastrofa in trenutna ureditev je zagotovo boljša kot finalna, ker bo postavitev nove stavbe upravne enote LJ in MOL ukinila še tiste "serpentine" proti Roški. Na kratko: OSTALO BO SAMO DVIGALO!

  - ni retorično, ker kot po navadi je v SLO vse KATASTROFA

  OdgovoriIzbriši
 4. Dvigalo je mimosunek, oprosti. Da o ceni projekta niti ne govorim.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave