Nedeljsko branje - Idealni popotniški fotoaparat

Tako, na dopustu sem ugotovil, kakšen je moj idealni popotniški fotoaparat. Najprej, velikost. Žepna seveda, recimo v stilu Sonya RX100. Lahko je malo večji, a ne preveč. Zum mora pokriti območje od 14 do 600mm, čeprav se da preživeti z 18 do 300mm (v primerjavi s FF, da ne bo pomote). Tipalo po možnosti vsaj APS-C velikosti in zadnja želja, vodotesnost do 40m, za vsak slučaj, čeprav se ne potopim pod 10m. Kaj pa vem, morda me prime delati izpit PADI ali kakorkoli se že stvari reče. Skratka, Japonci, delo imate.
V realnosti stvar izpade drugače in s seboj nosim tri fotiče, delovni je Sony RX100, drugi delovni je Sony TX-10 in tretji, bolj ali manj rezervni je Olympus E-M5. Ja, vem, drugi vlačite v hribe desetine kilogramov steklovine, meni se po mestu ne da nositi niti Olympusa E-M5, kaj šele kaj večjega. RX100 je prijetno velik za v žep in opravi večino dela. TX-10 bi ga s pokritostjo kota z lahkoto nadomestil, a sem pikolovski in hočem RAW, čeprav trenutno RX100 še ni nikjer podprt (ko sem to pisal, res še ni bil, sedaj je že). Se pa TX-10 krasno znajde na plaži in za tistih mojih 10 metrov, ki je v resnici bolj 5 metrov, ker se mi ne da nositi plavutk in maske je fotič več kot dovolj zmogljiv. Tistih nekaj salp, ki jih malo preplašim, kakšna vetrnica in to je to, raziskovanje morskega dna je zame potešeno. Drugi del je seveda ovekovečenje čofotanja naših dveh mladičev, ki pri plavanju seveda ne pazita, ali je fotoaparat v bližini in veselo špricata naokoli. Nobene škode, prideš iz morja, ga splahneš pod sladko vodo in fotkaš dalje. E-M5 ... le zakaj sem ga vlekel s seboj? Zaradi 10 posnetkov? Priznam, tokrat se ni obnesel, ker sem postal še dodatno razvajen. Vse hočem pri roki, objektivov se mi ne da menjavati in tako se mi večino časa po žepih svaljkata Sonya. Za domači album bodo nastale odlične fotke, morda tudi kakšna zanimiva za blog, čeprav ko se z družino sprehajaš po Piranu, nimaš časa čakati in iskati motivov. Kar se pač prikaže in če je čas za pritisnit sprožilec. Seveda bi lahko vzel namesto RX100 14-150 objektiv, fotič bi bil malo večji in z njim bi naredil vse. Ali pa 14tka in v žepu 45tka, čisto dovolj. Brezzrcalci in zmoglivejši kompakti mi čisto zadostujejo.
In pri tem sem bolj ali manj osamljen. Večinoma sem okoli sebe opazoval DSLRje, največ Canonov, v večini primerov z objektivi z rdečo črto ali belo obarvanim ohišjem, sem ter tja kakšnega Nikona in enega Fujija X100, če sem prav videl. Kompakte so imele le stare babice in jaz. Staram se, ni kaj.

Komentarji

 1. He he, ja če si pa ekstremist. Samo še čakam kdaj boš rekel, klinc, Go Pro 2 ali pa ko bo zadaj števila 3 je majhna kamera, fotke tudi dela, kot je 170 stopinj in še vodoodporno ohišje ima. Sem prepričan da bi s tem tudi naredi posnetke da bi se ljudem brada obešala. No, nekatere si nas že prepričal. Ko se mi lotimo brezzrcalcev pa si ti že na naslednji stopnji minimizacije fotografiranja. Ujeli te bomo verjetno šele ko boš v roki držal nič, zraven gordnjal "klik, klik" in bo iz tega izpadla dobra fotografija. Samo tako naprej.:)

  OdgovoriIzbriši
 2. Če ima GoPro RAW, potem ja, drugače ne :). Ah ne, Sony je odličen fotič, lahko edini, pri meni bo včasih druga, včasih prva violina. Z njim se da super delat, malo ga zafrkava zaslonka v tele območju, drugače pa zadovoljen. E-M5 sem tokrat uporabil le za nekaj tele posnetkov, mi pa ni bilo žal, da sem ga imel s seboj.

  OdgovoriIzbriši
 3. Alan, kako pa je s polnilcem za baterije pri RX100? To obstaja?

  Btw... bi mi lahko ob priliki poslal eno naključno RAW datoteko? Če boš imel čas. Me zelo mika ta RX100.

  OdgovoriIzbriši
 4. Ni polnilca, žal polniš preko fotoaparata in nakup dodatne baterije je tako rekoč obvezen. Ampak baterija pa kar spodobno traja, brez fleša krepko preko 400 posnetkov. RAW dobiš, mail mi pošlji (moje ime in gmail).

  OdgovoriIzbriši
 5. Pardon, ime in priimek ter gmail ...

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave