Ajfoun ali ajfaj?


Že nekaj časa je jasno, da se da s telefonom čisto spodobno fotkat. Zadnje ugotovitve (DxoMark) pravijo, da imajo letošnji modeli enako ali boljšo kvaliteto, kot kompakti izpred petih let. Ne bom ugovarjal, temu, zelo verjetno imajo prav, če vzamemo povprečen kompakt iz tistega časa. Tudi najnovejšega iTelefona nimam niti ga nisem preizkušal. Zadeva se mi zdi krepko predraga, da bi imel malo boljši fotoaparat, kot ga ima HTC, uporabniška izkušnja na slednjem mi pa čisto zadostuje.  Kvaliteta fotk ... ta pa nikakor. Problem reši pomnilniška kartica Eye-Fi ali njene variante, Sandisk ima svojo in še nekaj drugih se najde. Ta kartica ima namreč vgrajen Wifi modul in z njim se fotič in telefon povežeta oziroma lahko prenašam fotke iz fotoaparata na telefon. Ne le na telefon, tablico, prenosnik, domači računalnik. Skratka povsod, kjer je brezžično omrežje, če pa tega ni, se lahko napravi povežeta v direktnem načinu, brez posrednika. Kartica stane od 50€ dalje, vse, kar rabiš je še kolikor toliko spodoben telefon, HTC Desire je že takšen. In prostor na pomnilniški kartici v telefonu. Ko so fotke enkrat na telefonu, pa prosto po Prešernu, Facebook, Twitter, Instagram. Slednji je še najbolj zanimiv, ker omogoča hkratno objavljanje na večih družbenih omrežjih. Glede na to, da ima večina novih fotičev podporo za SD kartice, kamor se fotke iz fotoaparata shranjujejo, lahko fotke brez težav prenašamo in hitro objavljamo. Prednosti tega načina so relativno nizek strošek in visoka kvaliteta fotk. Slabosti, večja poraba energije tako na fotiču kot telefonu ter dejstvo, da ni vse v enem. Ampak to me niti ne moti, fotoaparat je skoraj vedno poleg. Še nekaj nasvetov, če fotkate v RAW, vklopite RAW+JPEG, slednjega v kvaliteti max 5M pik. Že to je preveč za objavo. Eye-fi nastavite tako, da bo prenašal le JPEG datoteke. Lahko naredite tudi tako, da prenašate le tiste, ki jih označite (zaklenete), da ne prenašate vseh. In imejte telefon/tablico/prenosnik blizu. Res blizu, drugače se zadeve ne razumejo najbolje.

Eden od prvih testov, jasno s filtri.

Komentarji

 1. Je velikost edini razlog, zakaj bi se izogibal RAWu, ker jz si na iPad ze cel cas tankam RAW full size slike. Jih pa kar brišem, vsaj tiste, ki jih ne mislim uporabit.

  OdgovoriIzbriši
 2. Malo se potrudim z nastavitvami in gre, sploh pa telefon in RAW nista za skupaj :).

  OdgovoriIzbriši
 3. Kje pa prodajajo te ajfaj kartice?

  OdgovoriIzbriši
 4. Enaa, Akcija.si, OskarVeliki ... je pa Sandisk varianta, preveri. EyeFi je pa svoj čas uvažal 3A.

  OdgovoriIzbriši
 5. Na kakšni razdalji zadeva še deluje, tako, čez uč? 10m?
  Je kakšna preverjena varianta za CF adapter, ki ne omejuje delovanja eye-fija?

  OdgovoriIzbriši
 6. Hm, če je veliko drugih omrežij, potem meter, dva v direktnem načinu. Preko omrežja pa več, če je dober router. Za CF, kupi adapter v Fotokliku, stane cca 17€ (ali nekaj takega) in odstrani kovinsko zaščito, ni težko. Saj bi ti prodal svojega, pa je zaenkrat edini CF adapter, ki ga imam :).

  OdgovoriIzbriši
 7. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my
  blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I've been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I
  truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

  Here is my weblog - Hair Straightener

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave