Instagram 2

ponedeljek, 30. april 2012

Most


torek, 24. april 2012

Olympus E-M5

Tisti fotoaparat, ki je bil ne le z moje strani, ampak kar cele Olympusove skupnosti daleč najbolj pričakovan. Jasno, za težko pričakovanimi izdelki so ponavadi visoka pričakovanja, ampak lepo po vrsti. E-M5 bi po svoje težko opisal. Fotoaparat, ki da jasno vedeti, da je micro 4/3 tista prava pot pri Olympusu in poizkuša seči v profi vode.Vodoodporno ohišje, prav tako objektiv, 10 posnetkov na sekundo, vgrajeno elektronsko iskalo, vse to ga dela bistveno drugačnega, kot so PEN fotoaparati. Kar je tudi prav. Potem je tu še baterijsko držalo, ki je sestavljeno iz dveh delov in paše na fotoaparat kot ata na mamo. Resno, ko je enkrat gor, postane fotkanje pokončnih slik pravi užitek, za normalno delo pa je vmesni del z držalom čisto več kot dovolj. Gumbov je cela vrsta, vsi so programabilni. Dva vrtljiva prav tako. Zaslon je visokoločljivosten, občutljiv na dotik. Slednje se da izklopiti. Elektronsko iskalo z 1,44 milijona točk, dela odlično. Nobenega zamika, celo v temi lepo pokaže sliko. Nov umirjevalnik slike deluje noro, 1/2 sekunde pri 14mm objektivu (28mm) in ven pride ostra slika. super se obnese tudi pri snemanju, sliko dobesedno drži pribito. Avtomatsko ostrenje me ni razočaralo, v večini primerov deluje tako, kot je treba. Sedaj pa k tistemu glavnemu delu, tipalu. Brez težav pomete z vsemi dosedanjimi Olympusovimi fotoaparati, vključno z E-5. Od modela E-PM1, ki ima isto tipalo kot E-PL3 in E-P3 je recimo boljši za dve zaslonki. ISO 3200 je recimo primerljiv z ISO 800 na E-PM1. RAW ima tudi nekaj zaloge, v svetlih delih približno eno zaslonko. Lightroom še nima podpore, tako da sem preizkušal le z Aftershot Pro, ki v primerjavi z Lightroomom pušča več šuma v sliki. Če potegnem črto, fotoaparat, kot ga Olympus še ni naredil. Kaj pa v primerjavi z Panasonici? Tukaj si ne znam biti čisto na jasnem, a po pregledovanju nekaj sto testnih posnetkov, narejenih z obema fotoaparatoma bi rekel, da sta si z GH2 kar blizu. Kdo je boljši, težko rečem. Močno upam, da Olympus, ker to pomeni, da se tudi tu da narediti korak naprej. Še nekaj besed o sami ergonomiji. Je dobra, a bi se dalo še kaj izboljšati. Recimo vesela paličica (joystick po domače), dodaten vrtljiv gumb na zadnji strani, a prav veliko prostora niti ni. Bi si pa zelo želel vgradni fleš, čeprav bi imel slabšo moč. Kljub temu, da sem ga imel le nekaj dni, si upam napisati tudi to, kaj mi je všeč in kaj ne:
Za:
  • majhno ohišje, na fotkah izgleda veliko večji.
  • baterijsko držalo v dveh delih, odlična pogruntavščina
  • vrtljiv zaslon, obračanja okoli osi ne rabim
  • umirjevalnik slike, dela fenomenalno
Kaj bi lahko izboljšali:
  • ni vgrajenega fleša
  • drago baterijsko držalo
  • nekateri gumbi so premajhni

Za konec pa še nekaj fotk in primerjav:

Original JPEG iz fotoaparata, v spodnjem desnem kotu 100% povečava (kliknite na sliko).


Primerjava z E-PM1. RAW pri E-PM1 je bil razvit v Lightroomu, E-M5 v AftershotProju.

Primerjava E-M5 na obeh straneh, na levi brez odstranjevanja šuma.


Še primerjave s Panasonicom GH2, pri obeh je bilo odstranjevanje šuma vklopljeno. Slike so velike.
ISO 1600
ISO 3200
ISO 6400
ISO 12800

ponedeljek, 23. april 2012

Naprodaj ohišje Olympus E-PM1

En tak lep krasen majhen fotkič, ki sliši na ime E-PM1. Brez objektiva, zato pa z dvema dodatnima baterijama in Franiec gripom. Cena ugodna, če koga zanima, pustite sporočilo na alan . orlic {@} gmail . com . Brez vmesnih presledkov.

Ta fotoaparat, le brez tega objektiva. Cena ugodna.

Čez prehod, v sonce.


nedelja, 22. april 2012

Nedeljsko branje - primerjava stabilizacij slike

Ker slika pove več, kot 1.000 besed, tokrat ne bom besedičil, ampak le prikazal spodnji video.Narejen je bil na Olympusu E-M1 z Panasonicovim 100-300mm objektivom pri 300mm. IBIS je kratica za stabilizacijo slike v fotoaparatu, OIS pa Panasonicova kratica za stabilizacijo v objektivu. Nikon VR, Canon IS, Panasonic OIS, le drugo ime za enako opravilo. Kljub temu še komentar, optična stabilizacija pride najbolje do izraza pri teleobjektivih, pri srednjem in širokem kotu ni tako velike razlike med obema načinoma. Vsekakor se na Olympusih splača izklopiti IBIS, če snemate video, sploh pri daljših goriščnicah.


ponedeljek, 16. april 2012

nedelja, 15. april 2012

Nedeljsko branje - Instagram

Ne, ne bom pisal o prevzemu in milijardah, ampak o samem programu. Bolj smiselno za ta blog. Naj začnem pri prvi stvari, fotoaparatu, vgrajenem v telefon. Nekaj Nokijinih telefonov je imelo to malo bolje rešeno, iPhone 4S naj bi tudi spadal v to skupino in še kakšen Samsung. Ampak pod črto, fotoaparati v telefonih so zanič Tudi tisti boljši, vsi so slabši, kot kompakti za 100€. Edina dobra lastnost je ta, da imamo telefon praviloma vedno poleg  sebe. Sedaj pa k Instagramu in njegovim kopijam. Sam sem ter tja uporabljam Pudding Camera in pred tem Retro Camera, oboje nek približek Instagrama. Vse, kar naredita je to, da tisto slabo fotko iz fotoaparata obdelata s filtri, ki iz slabe fotke poizkušajo narediti kaj pametnega. Ampak, če je vhodna surovina drek, bo izhodna surovina še vedno drek, čeprav bo lepše pakiran. Divje barve, kao tilt efekt in podobni štosi so zanimivi ravno 5 sekund, da se zaveš, da ne gledaš posnetka, ampak slednje in nato še dodatnih 10 sekund, ko skušaš razumeti, zakaj je avtor uporabil tak efekt. Ok, Instagram&kloni ponujajo možnosti povezovanja v druga družbena omrežja, ampak to je tudi vse. Vredni so ravno toliko kolikor je vredna instant Maggi juha, pogreje želodec, doda malo okusa, veliko E-jev, to je pa tudi vse.

torek, 10. april 2012

Sigma 19mm in 30mm DN EX, drugič


Tako, nekaj dni z obema objektivoma je mimo, dodobra preizkusil in osnovne ugotovitve še vedno držijo - dva spodobna objektiva. Za začetek primerjava z Olympusom 14-150mm, žal osnovnega kit objektiva nimam. Nato sledi prikaz neostrine, ostrenja in za konec pa še, kaj naredi zaprta zaslonka. Po moje za ta denar ni boljšega.

Isti kader, kot prvič.

Gornji levi kot, vse pri odprti zaslonki.

Sredina, pri odprti zaslonki.
Sigma 30mm pri f2,8.

Sigma 30mm pri f2,8.
Sigma 19mm, f2,8.

Sigma 19mm, f2,8.

Sigma 19mm, primer ostrenja, jaz sem hodil nasproti. Avtomatsko ostrenje je na nivoju.

Sigma 19mm pri f18, zaslonka naredi lepo zvezdico iz točkastega vira svetlobe.