Instagram 2

ponedeljek, 30. julij 2012

Gostilna Gjüžina

Nova gostilna na Mestnem trgu, nekaj korakov od Robbovega vodnjaka, kjer ponujajo prekmurske specialitete. Se splača pogledat, preizkusit ... in priti ponovno :).

nedelja, 29. julij 2012

Nedeljsko branje - smisel brezzrcalcev

Najprej pomembno obvestilo - v ponedeljek, prvi program radia Slovenija, od 8.00 dalje sem gost. Govoril bom o počitniški fotografiji. Baje bom moral tudi ocenjevati. To bo še zanimivo. Sedaj pa naprej.

Bom kar v prvem stavku povedal, smisel brezzrcalca je v velikosti, ne le fotiča, ampak tudi objektivov. O tem sem že kar nekaj pisal in kot kaže še nekaj bom. Namreč zemljevid brezzrcalnega sveta se v zadnjem času zopet spremenil. Kot zadnji je namreč na to področje stopil še Canon. Naredil je čisto spodoben fotič za napačno ceno, o tem sem že pisal. Bolj kot cena me je zmotila druga podrobnost, namreč velikost kit objektiva. Ne palačinke, ampak zuma. Ko sem ga prvič videl, sem iskal, če slučajno kje ne piše Sony na njemu, slednji mu je namreč zelo podoben. V prevodu to pomeni, da bodo objektivi veliki, razen če ne bo še več palačink. Kakšna bo politika, bomo še videli, zaenkrat niso nič izdali, kateri objektivi bodo naslednji. Skratka, situacija se na prvi pogled ni veliko spremenila, razen tega, da je Sony predstavil kompakta z velikim tipalom, RX100 (ja, tudi tega najdete nekaj strani nazaj), za katerega bi lahko rekel, da spreminja igro. Majhna žepna igrača, ki zmore neostrino. Na prvi pogled ne tako pomembno, a malo meša štrene ostalim brezzrcalcem. Stvari kar naenkrat niso več tako enostavne. Zakaj zna Sony narediti kompakta, ki ga daš v žep z objektivom, ki ima začetno zaslonko f1,8, ostali pa ne? Tipalo je recimo enako veliko, kot pri Nikonu 1, a slednji zmore ob večjih merah le f3,5. Ostali so še slabši, še najbližje priteda Sony in Panasonic svojima palačinkama, ki sta še pogojno za v žep, odvisno od fotiča. Je sedaj moje navdušenje nad Sonyevim novincem bolj jasno? V žepu nosiš kompakta, ki se ponaša s spodobno neostrino, delovanjem v slabih svetlobnih pogojih in še kakšno zanimivo funkcijo. Če bi stavil na kaj, da je to tisto za v levi reporterjev žep, bi rekel, da je ta mlinček. Potem pride na vrsto naveza Olympus/Panasonic in nato ostali. Oh ja, Canon G1X. Prevelik, prepočasen. Če potegnem črto, zemljevid se je spremenil. Ali bodo tudi drugi začeli s takimi kompakti (ja, zagotovo), kaj bo točno naredil Canon (čakajo odzive), bo Nikon 1 dobil kakšen nov objektiv (Fotokina), kdaj bo Panasonic GH3 (tudi Photokina) ... še kaj? Ne, to je to.

sreda, 25. julij 2012

Canon EOS M, prvič


Tisto, kar se je šušljalo nekaj let, je končno meso postalo. Canon je zadnji od velikih proizvajalcev, ki se je odločil za brezzrcalni fotič z izmenljivimi objektivi. Pri njegovi predstavitvi se mi film zavrti za nekaj let nazaj, ko je Olympus predstavil prvega PENa. Podobnost je neverjetna, dva objektiva, fiksni primerljiv s 35mm, zum pokrije 28-90mm. Ne en ne drug nima vgrajenega fleša. In oba imata podobno začetno ceno. Ok, fiksni objektiv ima boljšo zaslonko. In na dotik občutljiv zaslon.  Vse ostalo pa zelo podobno. Z eno pomembno razliko, vmes so se stvari krepko spremenile. Panasonic, Olympus, Sony, Nikon, celo Pentax. Samsung, čeprav zanj nisem čisto prepričan, kaj bi natančno rad dosegel. V istem košu kot Pentax. Skratka, brezzrcalcev je kar nekaj in če ne štejemo akcijskih cen, le tiste redne, te štartajo od slabih 500€ dalje. Canon je postavil ceno 800€, priporočeno prodajno ceno. To je prva stvar, ki me bega. Druga, ki je, komu je točno namenjen s to ceno? Začetnikom? Entuziastom? Profijem? Ko sem videl prezentacijo, da z njim merijo na široko občinstvo in ne na profije, sem se zopet vrnil na ceno. 800€ fantje, ste vi resni?
Še malo o fotiču, ker je predprodukcijski, težko povem kaj resnega, fotk ne smem pokazati niti pod razno. En majhen spoiler, klasično 18M tipalo se tudi tu dobro obnese. Najprej, zaklop. Dokaj tiha zadeva, če ga primerjam z NEXi, ki konkretno šklocnejo. Se ga sliši, a bi se dalo z njim brez težav fotkat na kakšnem koncertu klasike. Druga dobra stvar, zaslon. Ker ima fotič krepko pomanjkanje gumbov, je slednji seveda občutljiv na dotik. In to le na prste, pohvalno. Tretja stvar, 22mm objektiv z zaslonko f2. Ravno pravšnja palačinka (dragi Olympus, prosim posnemajte Canona, Panasonica in ostale ter naredite že za vraga 17mm z f1,8 zaslonko). Skratka, zanimiv fotič z napačno ceno, če mene vprašate. V trgovine ne bo prišel pred koncem septembra, kar je skoraj dva meseca časa, da si Canonove glavonje vzamejo čas za razmislek in naredijo ceno bolj ljudsko.  Profi fotič pa še pride, ta je za tipanje trga :).

Še nekaj fotk, primerjava z NEX F3 (telefonska kvaliteta)torek, 24. julij 2012

Sony RX100


Priznam, dolgo časa sem čakal na fotič, ki bo nadomestil Sony R1. Namesto da bi razvil R2 je Sony kupil Konico Minolto in zgodba se je končala. Upanje je prinesel RX100, ki je bil včeraj uradno predstavljen v Sony Centru, kjer je ekskluzivno na voljo. Zakaj me je ta fotič navdušil? V prvi vrsti velikost, tipalo in objektiv. Po merah je tam nekje pri Canonu S95/S100. Objektiv pokrije standardno območje z dobro zaslonko, f1,8-4,9. Tipalo pa enake velikosti, kot ga ima Nikon 1. In tukaj je bistvo tega fotiča, majhen in  zmogljiv. Dobesedno nasprotje R1, ki je bil večji, kot kakšen DSLR. Fotke bodo še sledile, že tiste prve pa navdušujejo. ISO dober do 6400, avtomatsko ostrenje hitro in na račun svetlega objektiva pride do izraza neostrina. Vse, kar pričakuješ od spodobnega kompakta :). 
Na hitro še nekaj malega o konkurenci. Pravzaprav jo je malo, Canon G12, Sigma DP1/DP2. Prvi je večji, ima vrtljiv zaslon in možnost zunanje bliskavice, a je tudi dražji in počasnejši. Objektiv ima slabšo začetno zaslonko, v tele območju sta bolj izenačena. Sigmi imata fiksno goriščnico in sta prav tako dražji. Še najbolj se nekako sili primerjava z Nikonom 1, čeprav ta zmore izmenljive objektive. Kakorkoli, fotič je zanimiv in dober (sem to povedal že večkrat, mar ne?), več kot le za v žep in vsak dan pri roki. Še nekaj fotk iz včerajšne predstavitve.Primož razlaga možnosti fotoaparata, bele rokavice pri rokovanju obvezne! :)

Gledanje fotk na papirju. Brez pripomb.

ponedeljek, 16. julij 2012