Nedeljsko branje - Nikon Coolpix A

Ok, to ni test, ampak le razmišljanje. Z malo sreče pride naslednji teden v roke, bom lahko kaj več povedal o resnejših vtisih. Zdaj bolj o tem, kaj je Nikon naredil.
Končno. Dolgo časa so potrebovali. Ampak namesto da bi orali ledino, so padli v segment, ki je na nek način že poln. Tehnični podatki, 16M tipalo, objektiv primerljiv z 28mm in zaslonko f2.8. Nič izstopajočega, v kvaliteto fotk niti najmanj ne dvomim. Bolj sem  zavil z očmi, ko sem videl priporočeno ceno, 1000 evrov. Khm, khm. Direkten konkurent je Fujifilm X100s, ki ima ceno 1200 evrov. Jep, več, ampak tudi ponuja več, vsaj na papirju. Objektiv je res 35mm, ima pa zaslonko f2.0 in vgrajeno optično/elektronsko iskalo. Ja, tudi Nikon ima optično iskalo, ki stane neverjetnih 450 zelencev, s tem fotič kar naenkrat postane krepko dražji. Sem rekel optično iskalo? Ja, mala leča, ki se jo da na nastavek za fleš in prikaže 90% slike, kot v dobrih starih analognih časih na kompaktih. Za ceno spodobnega fotiča. Skratka, predrag kos stekla. Ima pa Coolpix A prednost pred Fujifilmom v sami velikosti fotoaparata, mere so žepne. X100s težko stlačiš v žep, Nikon še nekako gre. Vse ostalo ... vsaj na papirju, bi rekel, da je Fujifilm kljub temu, da je dražji favorit. Poleg tega lahko kupiš predlečo in dobiš 28mm z zaslonko f2.0. Drugi direkten konkurent je Sigma DP-1. S Coolpixom imata skupno lastnost, oba sta grda. Brez heca, pogledaš Fujifilm X100s in vidiš fotič s pridihom nostalgije, pogledaš Coolpixa in Sigmo, vidiš dve brezlični škatli. Pri Sigmi lahko najdeš še za telefonski imenik napak, ampak končna kvaliteta fotke je taka, da dolpadeš. Brez heca, ostrina kot pri Nikonu D800E za slabo tretjino cene. Coolpix A tudi opleta brez AA filtra, zna presenetiti. Skratka, Nikon se je znašel v relativno zoprnemu segmentu, ki mu zaenkrat suvereno kraljuje Fujifilm (majkemi, nič mi niso plačali) in bo moral kar krepko delati. In če še malo razširim konkurenco na Panasonica GX1 z 14mm objektivom oziroma Olympusa E-PL5 prav tako s 14mm, 17mm ali 20mm palačinko postane zadeva za Nikona še bolj zoprna. Ta dva mala brezzrcalca sta manjša, kot Fujifilm in s palačinkami ravno na meji kakšneg večjega žepa. Še večji zoprnež je Sony RX100, ki za slabi dve tretjini ponuja še manjše ohišje in objektiv, ki se ponaša z f1.8 zaslonko. Pri globinski neostrini Coolpix še vedno zmaga, da ne bo pomote, a za mišjo dlako - manj kot eno zaslonko razlike je med obema, če preračunam na Leica format.
Ampak, da ne bo pomote, Nikon ni naredil slabega izdelka. Moje mnenje je, da so marketingarji podobno kot Canon z EOS M ustrelili mimo pri ceni, Coolpix A bi bil odličen fotič za priporočeno ceno med 700 do 800 evri. To pomeni, da bi se ga dalo dobiti malo nad vstopnimi brezzrcalci in bi zadeva takoj postala veliko bolj zanimiva. To je seveda moje razmišljanje, lahko, da se motim, čeprav ima Nikon z zniževanjem cene že kar nekaj izkušenj, podobno kot Olympus. Trmasti Japonci.
Nič, počakat, da zadeva pride v roke, morda bom takrat drugače razmišljal.

Komentarji

  1. Bom spremljal tvoje objave v upanju, da boš pokomentiral, ko dobiš! Me zelo firbec...

    OdgovoriIzbriši
  2. Hmmm, klasika, še ko naredijo kaj solidnega se s ceno ustrelijo v nogo. Pa zakaj hudiča so šli delati nekaj kar je tako blizu že videnim aparatom? Precej ziheraško. Razen če so tako dolgo pacali, da so jih vsi prehiteli, kar je tudi Nikonova klasika. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Po drugi strani pa prodajajo D600 po taki ceni, da če bodo s tem tempom nadaljevali, bo postal cenejši kot ta igrača.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave