Nedeljsko branje - Sigmina sveta trojica

Sigma se trudi in to močno. Nekaj zadnjih objektivov je dobesedno pretreslo fotografski svet, a ne bom pisal o njih. Niso za brezzrcalce :). Pravzaprav o dveh, ki sta že prisotna in o enemu, ki še prihaja,  19mm, 30mm in 60mm f2.8 objektivih.
Ta trojka krasno pokrije vse pomembne goriščnice, 28mm, 45 in 90mm na APS-C brezzrcalcih. In trenutno je le en sistem, ki to podpira, Sonyev NEX. Najboljši fotič za to trojko? Jasno, NEX6. Oziroma rabljen NEX7, kajti Sonyev EVF je nesramno drag in je ceneje kupiti katerega od teh dveh. Seveda, glavno vprašanje, kaj početi s tem? Fotkat! Brez ostalih objektivov. Se da. Za različne stvari. Prednost tega kompleta je, da je svetlobno dokaj močan, majhen in lahek. Pravzaprav ga je skupaj s fotoaparatom za eno majhno torbico, dokaj nevpadljivo. Predvsem pa so Sigme poceni. Resnično poceni, za ta denar težko dobite kaj drugega. In ravno to jih naredi še posebej zanimive.
Če skočim še malo med micro 4/3, tu je situacija glede objektivov veliko boljša, kot pri ostalih proizvajalcih. Na širokem kotu se da zelo poceni dobiti Panasonicovo 14tko, v tele območju je tu Olympusova 45tka, še najslabše je pokrit srednji del, kjer izstopa Panasonicova 20tka. Ki je mimogrede tudi najdražji, edini resni konkurent je seveda Sigma 19mm. Kar dokaj neučakano čakam je spodoben ultraširokokotnik, nekaj, kar bi bilo primerljivo z 18 oz. 20mm pri 35mm formatu. Pa ga znam še lep čas čakat, do takrat se bo pa treba znajti drugače.

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave