Nedeljsko branje - Sony RX100 eno leto

Ja, dobro leto že uporabljam tega Sonyevega malčka in bom povedal kar v prvem stavku, še vedno sem zadovoljen z izbiro. Pravzaprav je to fotič, ki sem ga v tem letu daleč najbolj uporabljal. In kar je najbolj pomembno, še vedno ga priporočam.
RX100 je tisti fotič, ki na prvi pogled ne spada v nobeno pametno kategorijo. Je podoben drugim kompaktom, a ima enako tipalo, kot Nikon serija 1. In boljšo kvaliteto slike, kar pomeni večji dinamični razpon in višji ISO. Prehiti celo starejše Olympusove in Panasonicove brezzrcalce z 12M tipali. Začetni kot 28mm in zaslonka f1.8 nista nič posebnega v primerjavi z drugimi, končna zaslonka pri 100mm pa sploh ni za omenjat. Ga drugi kompakti gladko prehitijo, recimo Panasonic LX7, ki ima f1.4-f2.3. Ampak, večje tipalo dela svoje. Celo ISO 3200 je uporaben. Jasno, vsi novejši APS-C DSLRji ga prehitijo po levi in desni, ampak njih ne moreš spravit v žep. In če k temu dodaš še hitro avtomatsko ostrenje, kup možnosti, dostopnih preko gumbov, dobiš fotič, ki presega ostale kompakte. Jasno, ima ceno, ampak če ga primerjam s Sonyem RX1, kjer je slednja krepko navita, je ta bolj dosegljiva. Najbolj preprost opis tega fotiča je v avtomobilskem žargonu, lahko bi ga primerjal z Ford Fiesto ST ali Renault Twingo RS, majhno zadevo, ki niti ne kaže mišic na prvi pogled, ampak se izkaže pri uporabi. In to je tisto, kar od fotiča tudi pričakujem.
V bistvu pri fotiču ne pogrešam prav veliko. Še najbolj 24mm, tudi za ceno krajšega zuma. Gibljiv zaslon in fleš sanke? Oboje uporabno, pri takem fotiču niti ne toliko pomembno.Prej 1/4000s in zaslonka f22 recimo. In to je to.

Komentarji

  1. Alen: RX100 II ima to kar pogrešaš. Gibljiv zaslon in fleš sanke :) Se popolnoma strinjam, da je noro dober fotkič.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave