Instagram 2

četrtek, 20. junij 2013

Spomladanski gozd, drugič

Počasi se trudim priti na zeleno vejo z objavami ...

sreda, 12. junij 2013

Fotoantika 2013

Vsako leto je organizator bolj škrt s prostorom,  Avstrijci so obupali, Italijani pa le pridejo past radovednost. Nekaj je narobe, hudo narobe. Upam, da bodo Novogoričani brcali naprej, kajti Antika bo težko zdržala do 40. obletnice, če bo šlo tako naprej. Kljub temu je dobro videti prijatelje, kaj stare fotografske robe ...  ki pa bi jo lahko bilo veliko več.

 Test infrardečega filtra. Dela.


 Fisheye igrača za drobiž.


ponedeljek, 10. junij 2013

Razstava bo!

Ja, tako je. Imam razstavni prostor. Ni bogve kaj, ampak je. In rabim fotke. Lahko bi razstavljal le svoje, pa z veseljem odstopim prostor še komu. Pravzaprav sem že, recimo Zdenko je že imel razstavljene fotke (ja Zdenko, takoj, ko jih najdem, jih dobiš). Za začetek, prostor. Avla ZD Center, Metelkova, Ljubljana. Dokaj prometna zadeva. Ni pa umetniška. Zato tudi ne stremim k takšnim fotkam. Ampak o tem v nadaljevanju. Moja ideja je postaviti tja cca 100 fotografij formata 13x13. Če je prva misel Instagram, tudi prav, ni pa nujno. Le ta format mora biti. Tema, poljubna, narava, šport, ulica, presenetite me. Hrana ... kajpavem, preskočite. Le da fotografije sporočajo kaj pozitivnega, skratka, nekaj, kar paše v avlo Zdravstvenega doma. Edini selektor sem jaz in moja beseda je zadnja. Če se ne strinjam, se pač ne strinjam. O tem, ali bo en avtor imel le eno fotko ali 10, je zopet le moja odločitev. Vse jasno? Zdaj pa, kako s fotkami - na Instagramu dajte prosim oznako #razstavazdlj, da se bodo lažje našle. Če mi bo všeč, se naprej pogovarjamo. Ostali, pišite na moj mail alan.orlic (afna) gmail.com. Pošljite pomanjšane fotke, za razstavo bi morale zadoščati 1500x1500 pik, za pregled je tudi 600x600 dovolj. Razstava bi bila enkrat proti koncu junija, tako da bi z zbiranjem zaključil 20. junija. Če so kakšne nejasnosti, vprašajte. Upam, da se vidimo na otvoritvi :).

nedelja, 09. junij 2013

Nedeljsko branje - Sigmina sveta trojica

Sigma se trudi in to močno. Nekaj zadnjih objektivov je dobesedno pretreslo fotografski svet, a ne bom pisal o njih. Niso za brezzrcalce :). Pravzaprav o dveh, ki sta že prisotna in o enemu, ki še prihaja,  19mm, 30mm in 60mm f2.8 objektivih.
Ta trojka krasno pokrije vse pomembne goriščnice, 28mm, 45 in 90mm na APS-C brezzrcalcih. In trenutno je le en sistem, ki to podpira, Sonyev NEX. Najboljši fotič za to trojko? Jasno, NEX6. Oziroma rabljen NEX7, kajti Sonyev EVF je nesramno drag in je ceneje kupiti katerega od teh dveh. Seveda, glavno vprašanje, kaj početi s tem? Fotkat! Brez ostalih objektivov. Se da. Za različne stvari. Prednost tega kompleta je, da je svetlobno dokaj močan, majhen in lahek. Pravzaprav ga je skupaj s fotoaparatom za eno majhno torbico, dokaj nevpadljivo. Predvsem pa so Sigme poceni. Resnično poceni, za ta denar težko dobite kaj drugega. In ravno to jih naredi še posebej zanimive.
Če skočim še malo med micro 4/3, tu je situacija glede objektivov veliko boljša, kot pri ostalih proizvajalcih. Na širokem kotu se da zelo poceni dobiti Panasonicovo 14tko, v tele območju je tu Olympusova 45tka, še najslabše je pokrit srednji del, kjer izstopa Panasonicova 20tka. Ki je mimogrede tudi najdražji, edini resni konkurent je seveda Sigma 19mm. Kar dokaj neučakano čakam je spodoben ultraširokokotnik, nekaj, kar bi bilo primerljivo z 18 oz. 20mm pri 35mm formatu. Pa ga znam še lep čas čakat, do takrat se bo pa treba znajti drugače.