Instagram 2

petek, 20. september 2013

Jazzva koncert

Ko ni Izštekanih, malo drugačen nastop. Zanimiv, dober, se jih splača slišat.


In med pavzo. Takrat so glasbeniki najbolj zanimivi :).

In nazaj na oder.nedelja, 08. september 2013

Nedeljsko branje - stanje duha

September je mesec, ko se proizvajalcem fotičev praviloma strga. Ok, nekaterim se že avgusta, glavni naval je septembra. Jasno, vse te nove dobrote čakajo na to, da končajo pod smrekco, tako ali drugače. Torej, nekaj kart je že razkritih, nekaj jih še bo.
Od glavnih je pravzaprav le Panasonic zaenkrat pokazal, kaj zmore. In GX7 je hudo zanimiva stvarca, Wifi, vgrajen stabilizator, EVF, ni da ni. Smart z AMGjevim podpisom. Za podobno ceno kot Olympusov E-P5 ponuja več. Ok, Olympus ima vsesmerni stabilizator, ta ima le navadnega, ampak vgrajen EVF je zlata vreden. Priznam, da nisem verjel, da bo Olympus tako kmalu naredil nov fotič iz serije E-Mx, ampak E-M1 je na poti. In o njem je praktično že vse znano. Naj bi imel izboljšano tipalo, boljši EVF in še par malenkosti, recimo peaking ali pomoč pri ostrenju. Da o PDAF ostrenju niti ne govorim, slednje je novica, ob kateri bodo zastrigli predvsem tisti, ki imajo doma kup 4/3 lečovja. Po neuradnih govoricah naj bi zadeva delala enako hitro ali celo bolje, kot pri E-5 in to niti ni tako iz trte zvito. Že E-P5 ostri hitreje s starimi objektivi kot E-M5. Ampak tisto, kar mene najbolj boli je to, da Olympus ne misli dati peakinga v starejše modele. Prasci. Fujifilm je to naredil, tudi X-PRO1 je šel naprej in ima cel kup možnosti, ki jih na začetku ni imel. Ampak Olympus se ne da, daje le nujne popravke, za ostalo kupit nov fotič. In če sem že pri Fujifilmu, prihaja še cenejša verzija, XA-1. In z njim si bodo še povečali bazo uporabnikov. Pa nov objektiv so splavili, 23/1.4. Z XE-1 znata biti odličen par, glede na to, da ima daljinomer pa zna X-PRO1 končno zaživeti tako, kot treba. Govorice pri Canonu so o dveh fotičih, enemu poceni in enemu dražjemu, pro modelu. Bomo videli, EOS M je bolj Titanic varianta. Nikon serija 1 ... khm, fotiči so dobri, hitri, ampak dragi. In ne znajo jih prodajat. Kar je pogruntal Sony, zato je dal  ven ILC-3000, ki bo kot kaže združitveni model med serijo A in NEX. Še posebej zanimiva je cena, baje bo na voljo za 400€. In to z vgrajenim EVFjem. Zrcalce se definitivno poslavlja in slej kot prej bodo to pograbili tudi ostali. Ampak, tisto, kar mene muči je NEX s tipalom Leica formata. Noben ne ve nič pametnega, sem pa videl že nekaj Sonyevih ljudi z odsekanimi palci. Baje, da so želeli nekaj povedat ... Zadeva bo zagotovo prišla, le vprašanje, kdaj.
Skratka, situacija je zanimiva. Sony se je odločil naredit red in je dal zelo atraktivno ceno za ILC-3000. Kaj bodo naredili ostali, se še ne ve. Zniževanje cen? Morda, prej novi modeli. Ampak to bomo videli, ko bo nov Sonyev fotič na voljo. Počakat še dva tedna, pa bo vse jasno. Za letos.