Nedeljsko branje - Fujifilm X-E1

Piše le leto 2014 in pišem o fotiču, ki se je prvič predstavil pred skoraj dvema letoma. Vmes dve posodobitvi, X-E2 in X-T1. Ampak kljub temu je X-E1 zanimiv. Vsaj dva razloga, prvi je cena, ki je v tem trenutku hudo konkurenčna, drugi pa sam fotič s spodobnim tipalom in uporabnimi možnostmi. Na prvi pogled je zadeva hudo oskubljena, ni klasičnih PASM programov, ampak le gumb s časi, vmes je avtomatika. Obroč z zaslonko je na objektivu, tu je še gumb za pod/nadosvetlitev. In to je to. Pravzaprav vse, kar rabiš. EVF zmore spodobnih 2,3 milijona točk, LCD pa nič posebnega. Vse ostalo pa v fotiču. Spodobno tipalo, ki brez težav tekmuje z ostalimi in preseneča predvsem pri dinamičnemu razponu. O šumu ne bom izgubljal besed, je dokaj blizu NEXu in micro 4/3, morda ga je malo manj, a dinamični razpon je druga zgodba. Tukaj Fujifilm res zablesti. In ko to povežeš z optično odličnimi objektivi, postane ta sistem hudo zanimiv. Presenetila sta me dva, 35/1.4 in 55-200/3.5-4.8. Oba sta fenomenalno ostra, s spodobnim kontrastom in zelo malo optičnimi težavami. 35tki zamerim le dokaj počasno ostrenje, 55-200 pa dela tako, da se ti smeje. Tisto tiho presenečenje je 18-55/2.8-4, eden od najboljših objektivov s tem delovnim območjem. Zdaj je verjetno moje navdušenje nad Fujifilm sistemom malo bolj jasno. Ideja, ki se je začela z nakupom X-E1 in 35mm objektiva namesto Voigtlanderja 25mm/0.95, oba namreč imata dokaj podobno neostrino in ceno (skupaj z X-E1!) je prerasla osnovne okvire. Kako se bo zgodba nadaljevala, pa poročam.

Komentarji

 1. tudi sam razmišljam na prehod k Fuji-ju. Sem na Olympus e-m5, ampak rabim en spodoben standardni zoom, jurja evrov ne dam za olympusa ali panasonica, pri X-E1 dobis za manjši denar še fotoaparat zraven :) Torej priporočaš? Rabim predvsem za hribe, 2x na leto za službene zadeve (manj svetlobe) in pa občasno za ulično fotografijo (čeprav tu uporabljam Ricoh GR)

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja, je spodobna zadeva za to. Če si omisliš še 55-200, imaš odlično kombinacijo za hribe, hrbtenica ti bo hvaležna :). Drugače pa samo razmislek, Olympus ima krasen 14-150mm objektiv, za katerega mi je bilo kar malo žal, da sem ga takrat prodal, ker sem hotel 12-50 ...

  OdgovoriIzbriši
 3. Ne morem se odločiti med Fujijem ali naj počakam na sony a600...v bistvu bi rad en širokotni objektiv, sony ma simpatičnega 10-18 ki se da dobit za spodoben denar, Fuji 10-24 je uhuhu drag...potem pa spet pridem do olympusa 9-18 ki je smešno majhen proti konkurenci. Ah ja, me še čaka nekaj neprespanih noči :)

  OdgovoriIzbriši
 4. :)))). 10-18 ni slab, prav tako ne 9-18. S tem da je 10-18 ekvivalent 15-28, drugi pa 18-36. Fuji pa 15-36, kar je meni zelo uporabno območje. Če ne misliš menjavat, 9-18. Nimaš kaj razmišljat.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave