Nedeljsko branje - najboljši ali najbolj uporaben?

Dva pojma, za katere marsikdo misli, da sta eno in isto. In ostal bom kar v fotografiji. Recimo za kenonaše je verjetno najboljši fotič 1Dx, za nikonaše D4s. Ampak sta tudi najbolj uporabna? Seveda sledi tudi podvprašanje, za katere naloge? Ko rabiš ločljivost, D4s odpade in raje vzameš D810. Za kakšno fotkanje na setu, kjer zahtevajo tišino se bolje obnese elektronski zaklop in še kaj bi se našlo. Skratka, najboljše ni vedno najbolj uporabno. Tudi ne najbolj optimalno. Jasno, vsak ima svoje vatle, zato bom razložil le moje razmišljanje.
Že lep čas sem med brezzrcalci. Pred časom sem prodal DSLR iz dveh razlogov, naslednik je bil predrag, čeprav nudi veliko in bolj pomemben, več kot pol leta se je bolj ali manj prašil na omari. Čisto resno, prašil se je. Vse sem naredil z brezrcalci. Bi z DSLR naredil bolje? V smislu kvalitete posnetka ja, pa še to vrzel je Lightroom bolj ali manj uspešno zapolnil. Vse ostalo, predvsem pa način dela in teža opreme pa sta na strani brezzrcalcev. Predvsem si lahko z njimi privoščim to, da imam okoli vratu obešena dva fotiča, vsakega s svojim objektivom. Ni teorije, da tako hitro zamenjaš objektiv, kot da samo dvigneš fotič in narediš škljoc. Pa še rezervo imaš. In oba fotiča skupaj tehtata manj, kot je prej DSLR. Na tak način dela sem se morda že kar preveč razvadil, ker resnici na ljubo, se da z menjavo objektivov priti čisto lepo skozi. Konec koncev večina tako dela. Meni pa ravno raznolikost brezzrcalcev tu pride prav, eden je čisto osnovni model, drugi z iskalom. Na prvem širokokotni objektiv, na drugem teleobjektiv. Oba takoj pripravljena, z istim tipom baterije, če se en začne pritoževati, je še vedno tu drugi. In na koncu dneva me ne bolijo rame od prenašanja torb. Ampak to je moje razmišljanje.

Komentarji

 1. Ampak z dvema malima nisi tak frajer kot z enim gromozanskim. :D

  OdgovoriIzbriši
 2. Ko vidijo fotke si še večji frajer :-p

  OdgovoriIzbriši
 3. Proizvajalci fotografske opreme so presodili, da je med kupci fotoaparatov čedalje več uporabnikov, ki se jim zdijo digitalni zrcalno refleksni fotoaparati (DSLR) preveliki in pretežki, kompaktni in premalo zmogljivi za resnejšo fotografsko rabo. Zato so v zadnjem letu zelo povečali ponudbo »brezzrcalnih« fotoaparatov, s katerimi poskušajo združiti prednosti obeh fotografskih svetov...

  poudarek je na uporabnikih!! praktičnosti! teži!
  ja tudi sama že večkrat dejala... bom prodala in kupila enega dobrega kompakta al pa brezzrcalnega....
  pravijo da je parfum v malih stekleničkah!

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave