Instagram 2

torek, 29. april 2014

Trenta

Tokrat s Fujifilmom in kombinacijo objektivov 10-24, 35 in 55-200. Napisano in obdelano na telefonu.torek, 22. april 2014

Fujifilm XF 10-24mm

Ja, zanimiva, predvsem pa uporabna zadeva. V bistvu objektiv, ki ga za resno delo tako rekoč moraš imeti. Za ulično fotografijo morda ni najbolj primeren, je namreč vseeno kar velik, ampak vse ostalo pa prenese brez težav. Tudi z ostrino nima težav, od f4 dalje.nedelja, 20. april 2014

Nedeljsko branje: Fujifilm 10-24mm in Samyang 12mmNa blogu je že kar nekaj objav s Samyangovim objektivom, manjkajo pa s Fujifilmovim, ampak tudi te bodo, brez skrbi. Za začetek, zakaj sploh ta objektiva mečem v isti koš? Ker sta vsaj zame združljiva. Široki kot se zame začne pri 28mm, kar je minimum, okoli 20mm je že super, kar je pod, pa odlično. In Samyang pokrije kot primerljiv z 18mm, Fujifilm gre pa še malo nižje, do 15mm. Kar je primerljivo z vsemi ostalimi, recimo Sonyevim 10-18mm (15-28mm), Panasonicovim 7-14mm (14-28mm), Nikonovim 14-24mm ali Canonovim 16-35mm, če se omejim le na najbolj znane. Zadnja dva imata zaslonko f2,8, ostali trije f4, vsi konstantno. Kar je najbolj pomembno, noben od teh omenjenih ni slab, čeprav po mojih izkušnjah se je Canon 16-35 še najslabše obnesel. Nikon 14-24 je tako rekoč osnova, se pravi tisti, po katerim merim ostale, ostali mu sledijo. Ja, Nikonu je uspelo narediti izjemen objektiv, bodimo iskreni. Mene sta prepričala dva, Panasonic in Fujifilm. Slednji še malo bolj, ker ima možnost uporabe klasičnih filtrov, vgrajen umirjevalnik in malo večji razpon, do 36mm. Na prvi pogled ni veliko, a vseeno prihrani pri menjavi objektivov. Objektiv je oster praktično od f4, dobro dela na vseh zaslonkah, hiter pri ostrenju in stabilizator noro deluje. Preprosto objektiv, ki si ga želiš. Samyang ima čisto drugačen karakter, poleg tega, da je v celoti potrebno z njim upravljati ročno, ima pri odprti zaslonki več težav z robovi in daje ga kromatska aberacija. Seveda je tu ampak, mene ne motijo, ker je po večjem delu slike zelo spodoben, poleg tega ima začetno zaslonko f2, kar je za dve vrednosti bolje, kot Fujifilm. Je tudi krepko manjši, popačenj praktično nima, skratka za svojo ceno več kot spodoben objektiv. Za mojo zabavo na Izštekanih bo super, ker tam ponavadi ni veliko svetlobe, pri ulični fotografiji je zakon, pravzaprav meni pisan na kožo. Fujifilm pa po drugi strani tisto, kar vzameš s seboj na počitnice, ko spustiš možgane na pašo in želiš dobre fotke brez razmišljanja o zaslonki ali razdalji. Pa tudi bolj primeren je za resno delo, zum je le zum. Sedaj vse jasno?
Zadnjič sva imela z Gregorjem Harihom zanimivo debato ravno o teh objektivih, zato je prav, da omenim še preostalo druščino za Fujifilm. To so Zeiss 12mm ter Fujifilm 14mm in 18mm. Prva dva sta si dokaj blizu, oba z zaslonko f2.8 in oba vsaj zame preveč blizu 10-24mm. Zeiss je optično boljši, kot Fujifilm pri odprti zaslonki, predvsem na robovih, pri f5.6 pa med njima ni praktično nobene razlike. Poleg tega je Fujifilm malo manjši in ima obroč za ročno ostrenje z vpisano razdaljo, kar je priročno za ulično fotkanje. Fujifilm 18mm ni nič posebnega, je pa zanimiv zaradi velikosti, je eden od manjših objektivov za ta sistem in zaslonke f2. Pa še drag ni. Skratka, Fujifilm ima veliko ponudbe na širokem kotu, vse je pa odvisno od načina dela.

ponedeljek, 14. april 2014

V Center in domov

Vsake toliko, če je lepo vreme in ostanemo doma vzamem mladiča in se z avtobusom zapeljemo v Center, če je nedelja najprej malo po Antiki, če ne pa direktno v Gjužino na sok in gibanico, ki jo odnesemo domov za posladek po kosilu. In nato peš domov ... Tokratna dodatna družba, Samyang 12mm f2.0. Odličen objektiv za svoj denar, za uličarje pa sploh zanimiv, kljub temu, da ima vse ročne nastavitve. Morda ravno zato.

sreda, 09. april 2014

Izštekani Vlado Kreslin

Lahko rečete karkoli, ampak Vlado je car. Njegov oče pa CAR. Ja, z veliko. Meni je njegova glasba všeč, že od Martina Krpana dalje, skok v etno vode me je najprej zmotil, potem pa postal všeč. In tudi tokratni Izštekani me niso razočarali. Morda je manjkala kakšna steklenica ali dve žganja, ki je krožila na prvem obisku pred ... 14 leti, ampak od takrat smo se bolj ali manj vsi postarali. Jebiga.