Instagram 2

ponedeljek, 29. december 2014

Dan na deželi

Seveda, sivi november ...
sreda, 24. december 2014

Dan fotografije

Končno smo ga dočakali, drugi fotografski dogodek v Ljubljani poleg Foto Antike. Upam, da se bo obdržal, kajti le en dogodek letno je absolutno premalo. In ja, brez Janje (upam, da sem si zapomnil ime) ne bi šlo :).

ponedeljek, 22. december 2014

Naprodaj - for sale!

Skratka, zopet na prodaj nekaj stvari, naj začnem s fotoaparatom, Fujifilm X-E1. Odlično ohranjen, skratka, vse tako, kot mora biti. Cel spisek pa tu:
  • fotoaparat Fujifilm X-E1, star cca 9 mesev, cena 270€
  • fisheye/makro adapter, navoj 37mm, cena 20€
  • makro meh, ki omogoča tudi tilt/shift 7 Meopta 75mm f4 objektivom
  • Olympus MM2 4/3 na micro 4/3 adapter, 40€
  • Leica M na micro 4/3 adapter, Canon FD na micro 4/3 adapter, vsak 20€
  • Transcend SD Wifi 16 GB, 30€.
  • Eye-fi PRO X2 8 GB, 30€

nedelja, 14. december 2014

Nedeljsko branje: slovenski foto blogerji

Že predolgo časa je od takrat, ko sem nazadnje objavil spisek zanimivih foto blogov. Tukaj je nekaj novih:
Bo dovolj do naslednjič :).

nedelja, 07. december 2014

Nedeljsko branje - najboljši ali najbolj uporaben?

Dva pojma, za katere marsikdo misli, da sta eno in isto. In ostal bom kar v fotografiji. Recimo za kenonaše je verjetno najboljši fotič 1Dx, za nikonaše D4s. Ampak sta tudi najbolj uporabna? Seveda sledi tudi podvprašanje, za katere naloge? Ko rabiš ločljivost, D4s odpade in raje vzameš D810. Za kakšno fotkanje na setu, kjer zahtevajo tišino se bolje obnese elektronski zaklop in še kaj bi se našlo. Skratka, najboljše ni vedno najbolj uporabno. Tudi ne najbolj optimalno. Jasno, vsak ima svoje vatle, zato bom razložil le moje razmišljanje.
Že lep čas sem med brezzrcalci. Pred časom sem prodal DSLR iz dveh razlogov, naslednik je bil predrag, čeprav nudi veliko in bolj pomemben, več kot pol leta se je bolj ali manj prašil na omari. Čisto resno, prašil se je. Vse sem naredil z brezrcalci. Bi z DSLR naredil bolje? V smislu kvalitete posnetka ja, pa še to vrzel je Lightroom bolj ali manj uspešno zapolnil. Vse ostalo, predvsem pa način dela in teža opreme pa sta na strani brezzrcalcev. Predvsem si lahko z njimi privoščim to, da imam okoli vratu obešena dva fotiča, vsakega s svojim objektivom. Ni teorije, da tako hitro zamenjaš objektiv, kot da samo dvigneš fotič in narediš škljoc. Pa še rezervo imaš. In oba fotiča skupaj tehtata manj, kot je prej DSLR. Na tak način dela sem se morda že kar preveč razvadil, ker resnici na ljubo, se da z menjavo objektivov priti čisto lepo skozi. Konec koncev večina tako dela. Meni pa ravno raznolikost brezzrcalcev tu pride prav, eden je čisto osnovni model, drugi z iskalom. Na prvem širokokotni objektiv, na drugem teleobjektiv. Oba takoj pripravljena, z istim tipom baterije, če se en začne pritoževati, je še vedno tu drugi. In na koncu dneva me ne bolijo rame od prenašanja torb. Ampak to je moje razmišljanje.

četrtek, 04. december 2014

Ricoh WG-M1

Ta stvarca je v bistvu akcijska kamerca v stilu Gopro-jev, ki so veliko bolj razširjeni, ampak nekako niso fotografsko usmerjeni. Ricohova zadevica pa ima malo več foto potenciala, predvsem zaradi vgrajenega LCD zaslona. Sicer ga imajo po novem tudi Gopro-ji, ampak stanejo skoraj dvakrat več. Zadeva je zanimiva, čeprav bi se jo dalo še bolj izkoristiti. Recimo najdaljši čas je 1/30s, nima pod/nadosvetlitve, 120 posnetkov na sekundo je le pri 848x480 pikah, kar je za domačo rabo več kot dovolj, skratka, še se da kaj narediti.