Nedeljsko branje - Fujifilm in poroke

Priznam, ne fotografiram veliko porok, so pa vse zadnje bile narejene z brezzrcalci. Zadnje s Fujifilmom v celoti. In je šlo, kaj pa je drugega za pričakovati. Če sem pred leti fotografiral s Canonom G3 (Gugl pomaga), je vse od tam naprej sprehod po parku. Skratka, Fujifilm, 2x.

Ohišje

Minimum za resno delo je X-E2, X-T1 je seveda še boljši. Jaz ga nimam, ker mi je samo ohišje preveliko in lepo fotografiram z X-E2. Za rezervo sem imel X-M1 od našega fanta in tudi ta se je obnesel, čeprav je bilo število neostrih fotk bistveno večje. X-E1 odpade, prepočasno ostrenje, nima prepoznavanja obrazov, prav tako si ne bi upal fotkat z X-PRO1. Bo pa X-T10 krasen in še dokaj poceni. Poroka sicer ni hitra stvar, a loviš izraze, čustva in takrat mora avtomatsko ostrenje delati. Oziroma moraš imeti spodobno ročno ostrenje, kar X-E2 in novejši z digitalnim split screeenom imajo. Stvar se fenomenalno obnese, število neostrih fotk je bilo v mejah normale.

Objektiv

Obvezna poročna klasika je 35mm f1.4, družbo so mu delali še 56mm f1.2, 18mm f2.0 in Samyang 12mm f2.0. S 35tko ne moreš zgrešiti, ima ravno dovolj globinske neostrine, dober karatker, morda malo počasna pri ostrenju, a dela svoje. 18tka pri meni opravlja delo splošnega objektiva, se pravi čestitke in podobne zadeve, čeprav tokrat ni veliko delal. Večino poroke je oddelal Samyang, ki je na račun širine dodal novo perspektivo. Je potrebno biti pazljiv, sploh s postavljanjem oseb v rob slike (koničaste glave svatom ponavadi niso najbolj všeč), ampak zato si brez težav med njimi in ne rabiš veliko prostora. Z ročnim ostrenjem gre bolj ali manj brez težav, digitalni split screen dela svoje. Ostane še 56tka, slednjo sem uporabljal predvsem za pozirane fotke, preostali čas je bil v torbi. Pri poziranjih se je dobro obnesel, čeprav več pričakujem od prihajajoče 90tke. V torbi bi imel še 16tko, a bi imel potem veliko gužvo na širokemu kotu, tudi kakšen 16-55 bi prišel prav, čeprav je skoraj bolje delati z dvema fotoaparatoma.

Zaključek

S Fujifilmom se da brez težav fotografirati poroke, le pripravljen moraš biti in vedeti, kdaj in zakaj kaj uporabiti. Mene navdušuje dober dinamični razpon, barve (izbereš enega od barvnih profilov) in majhna teža kompleta, fotiča skupaj z objektivi in flešem pod 2kg, kar je pravzaprav nič. Le še hitrejši in predvsem natančnejši avtofokus bi si želel (X-M1 je čisto na meji), mislim, da bom to z X-T10 dobil.

Fotke sledijo.

Komentarji

Priljubljene objave